• Посилання скопійовано

Складові первісної вартості імпортних ОЗ

Чи включається до первісної вартості придбаного імпортного обладнання вартість транспортних витрат з його доставки на підприємство?

Як визначено пунктом 146.4 статті 146 Податкового кодексу України (далі ? ПКУ) придбані (самостійно виготовлені) основні засоби зараховуються на баланс платника податку за первісною вартістю.

Відповідно до пункту 146.5 статті 146 ПКУ первісна вартість об’єкта основних засобів складається з таких витрат:

— суми, що сплачуються постачальникам активів та підрядникам за виконання будівельно-монтажних робіт (без непрямих податків);

— реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються у зв’язку з придбанням/отриманням прав на об’єкт основних засобів;

— суми ввізного мита;

— суми непрямих податків у зв’язку з придбанням (створенням) основних засобів (якщо вони не відшкодовуються платнику);

— витрати на страхування ризиків доставки основних засобів;

— витрати на транспортування, установлення, монтаж, налагодження основних засобів;

— фінансові витрати, включення яких до собівартості кваліфікаційних активів передбачено положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку;

— інші витрати, безпосередньо пов’язані з доведенням основних засобів до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою.

Пунктом 8 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку «Основні засоби» затвердженого наказом МФУ від 27.04.2000 р. №92, визначено, що до складу первісної вартості основних засобів включаються, зокрема, витрати на транспортування, установлення, монтаж, налагодження основних засобів.

Отже, первісну вартість основних засобів, що використовуються в господарській діяльності платника податку, з метою нарахування амортизаційних відрахувань, формує не лише вартість основного засобу (суми, що сплачуються постачальникам), але й інші витрати, безпосередньо пов’язані з отриманням та доведенням основного засобу до стану, у якому він придатний для використання із запланованою метою, зокрема витрати на транспортування.

 

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»