• Посилання скопійовано

Що писати в призначенні платежу на благодійну допомогу?

Благодійний фонд отримав пожертву на свій банківський рахунок, але призначення платежу було зазначено не чітко. Що робити із цими грошима і чи не загрожує їх отримання втратою неприбуткового статусу?

Що писати в призначенні платежу на благодійну допомогу?

Коментар до ІПК ДПСУ від 18.03.2024 №1427/ІПК/99-00-21-02-02

Благодійний фонд (далі – БФ) здійснює діяльність, пов’язану з наданням благодійної допомоги людям похилого віку та іншим вразливим верствам населення, які потребують стороннього догляду.

В рамках такої діяльності БФ проводить різноманітні заходи із залучення фінансування для підтримки своєї благодійної діяльності, в тому числі із застосуванням таких платіжних систем як LiqPay, проведенням «фандрейзингових кампаній» тощо.

Але в призначенні платежу платіжних інструкцій щодо коштів, які надходять на рахунок БФ від благодійників, може не згадуватись формулювання «благодійний внесок» чи «благодійне пожертвування», а, наприклад, міститися посилання на переказ з використанням платіжної системи чи такі нестандартні формулювання, як «на добро» або «на стареньких», але зазначені перекази також мають благодійне спрямування перерахувань.

БФ запитує, чи не буде це порушенням законодавства, внаслідок чого БФ можуть виключити із складу неприбуткових організацій?

ДПСУ в коментованій ІПК проаналізувала чинне законодавство, але прямої відповіді на запитання благодійної організації не дала.

Щоправда, на наш погляд, наведеного достатньо для того, щоб зробити висновок самостійно.

Висновок такий.

Чинне законодавство не регламентує, яке точне формулювання має бути у платіжних інструкціях на отримання благодійних пожертв. У процитованих ДПСУ нормативних документах ідеться про використання отриманих доходів для фінансування видатків на утримання організації, реалізації її мети, про зазначення в установчих документах цілі та сфери благодійної діяльності, про визначення у статуті джерел активів (доходів).

Тобто нормативні документи встановлюють загальний підхід, принцип, а не конкретику.

Зокрема, у п. 41 Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг, затвердженої постановою Правління НБУ від 29.07.2022 №163, написано, що платник заповнює реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції так, щоб надавати отримувачу коштів повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється платіжна операція. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України. Надавач платіжних послуг платника перевіряє заповнення цього реквізиту на відповідність вимогам, викладеним у цьому пункті, лише за зовнішніми ознаками.

Якщо отримано платежі з найменуванням «на добро» або «на стареньких», то зрозуміло, що це благодійна допомога, навіть якщо слова «благодійна допомога» не вживалися. Адже варто виходити зі суті, а не формальних вимог, які для цієї ситуації не встановлені.

Якщо міститься посилання на переказ із використанням платіжної системи, то, на наш погляд, також немає підстав вважати, що це інший платіж, аніж благодійна допомога. Адже БФ інших операцій не проводить. У всякому разі, якщо у когось виникнуть сумніви щодо цього, то потрібно буде довести, що це не благодійна допомога, а щось інше.

Водночас отримані кошти мають бути використані за призначенням.

Якщо з призначення платежу неможливо визначити, на який саме з напрямків (і проєктів за цими напрямками) перерахована така пожертва, то, на нашу думку, її можна використати на розсуд благодійної організації, але в межах її статутної діяльності.

Тож, якщо отримані кошти використані за призначенням, на наш погляд, проблем у наведеній ситуації не має бути.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»