• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №15(110) | 20.09.2022 р.

Сто десятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №15(110) | 20.09.2022 р.

Це – пʼятнадцятий  з початку року (а загалом сто десятий та дванадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • дізнаємося, чи штрафуватимуть під час війни за неподання ф. 20-ОПП;
  • розповімо про появу проєктів календаря, табеля та альбому форм Держстату на 2023 рік;
  • підкреслимо, що ВРУ остаточно підтримала новий порядок інформування про бенефіціарів та створення структури власності;
  • зазначимо, що незабаром єдина звітність з ПДФО, ЄСВ та ВЗ стане щомісячною;
  • проінформуємо, що за реєстрацію ПН 15 липня не штрафуватимуть, а від фінзвітності з аудиторським звітом звільнять.

Гарного вам читання!

***

 

Чи штрафуватимуть під час війни за неподання ф. 20-ОПП?
Одеські податківці підкреслили, що повідомлення за ф. № 20-ОПП та заява за ф. № 1-ОПП не підпадають під визначення податкової звітності згідно зі ст. 46 ПКУ, не є податковою декларацією (розрахунком), хоча й мають певні аналогічні процедури, зокрема, заповнення, подачі тощо.

Таким чином, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану, відповідальність за порушення встановленого порядку взяття на облік (у т.ч. за неподання (несвоєчасне подання) повідомлення за ф. № 20-ОПП, заяви за ф. № 1-ОПП) не застосовується.

 

Статистична звітність – 2023: з'явилися проєкти календаря, табеля та альбому форм
На сайті Держстату оприлюднено проєкти:

Згодом Держстат  оприлюднив також Проєкт календаря подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності на 2023 рік.

 

ВРУ остаточно підтримала новий порядок інформування про бенефіціарів та створення структури власності
6 вересня було прийнято у другому читанні та в цілому законопроєкт №6320 з необхідними техніко-юридичними поправками. Наразі його не підписано Президентом та не опубліковано.

Законопроєктом передбачається, зокрема:

  • частково автоматизувати проведення перевірки відомостей про осіб, що є кінцевими бенефіціарними власниками юридичної особи, поданих до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань в електронній формі, з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг;
     
  • скасувати вимоги щодо виключно нотаріального засвідчення копій документів, що подаються для підтвердження особи кінцевого бенефіціарного власника;
     
  • конкретизувати порядок визначення юридичними особами інформації про кінцевих бенефіціарних власників та структуру власності;
     
  • запровадити обов'язок юридичних осіб, які є засновниками (учасниками) юридичних осіб, та фізичних осіб, які є засновниками (учасниками) юридичних осіб та/або здійснюють вирішальний вплив щодо їх діяльності, надавати на запити юридичних осіб інформацію, необхідну для подання юридичною особою для внесення або актуалізації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань інформації про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи та інше.

Наразі невідомо, з якого числа почнуть діяти нові правила. Про це дізнаємося після підписання законопроєкту №6320 та появи опублікованого тексту закону.

 

Єдина звітність з ПДФО, ЄСВ та ВЗ стане щомісячною: прийнято у I читанні законопроєкт
6 вересня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №6120 про внесення змін до ПКУ щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб.

Нагадаємо, що ним пропонується змінити податковий період з квартального на місячний для подання платниками податків, у тому числі податковими агентами, платниками ЄСВ, контролюючим органам Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, сум утриманого з них податку та сум нарахованого єдиного внеску. Відповідні зміни будуть внесені  до статей 51, 170, 172–174 та 176 ПКУ.

З якого періоду потрібно буде вперше подавати місячну звітність - поки невідомо. Про це розповімо вже після оприлюднення підписаного тексту Закону. Про це все ми писали тут.

 

За реєстрацію ПН 15 липня не штрафуватимуть, а від фінзвітності з аудиторським звітом звільнять: законопроєкт
1 вересня Д. Гетманцев, О. Марусяк та Ю. Діденко зареєстрували у ВРУ законопроєкт №7720 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів щодо забезпечення адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного стану».

Законопроєктом пропонуються, зокрема, такі зміни до ПКУ:

  • незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну сплату податкових зобов’язань, визначених з урахуванням мінімального податкового зобов’язання за 2022 рік;
     
  • звільнення від відповідальності платників податків за несвоєчасне виконання обов’язків;
     
  • звільнення платників податку, які відповідно до Закону про бухоблік зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським звітом, від передбаченої Кодексом відповідальності за неподання або несвоєчасне подання такої звітності, а також уточнюючого розрахунку до річної податкової декларації з податку на прибуток, подання якого обумовлене змінами показників у цій звітності, з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на вересень 2022 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»