• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №18(113) | 09.11.2022 р.

Сто тринадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №18(113) | 09.11.2022 р.

Це – вісімнадцятий  з початку року (загалом сто тринадцятий та пʼятнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло майже три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

  • розповімо про удосконалення роботи Е-кабінету бронювання працівників;
  • зазначимо, що вже зʼявилися е-формати оновленої єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ;
  • підкреслимо, що Уряд затвердив план статспостережень на 2023 рік;
  • дізнаємося, які звіти буде скасовано Держстатом у 2023 році, а які змінено;
  • проінформуємо, що з 6 листопада діють зміни у веденні е-трудових та скасування №10-ПОІ.

Гарного вам читання!

 

***

Удосконалено роботу Е-кабінету бронювання працівників
Мінагрополітики проінформувало, що з 1 листопада не потрібно повторно заповнювати форми, якщо запит було відхилено і його потрібно виправити та подати заново,

Завдяки удосконаленню потрібно зробити кілька простих кроків:

  • відкрити картку відхиленого запиту (двічі натиснувши по ньому лівою кнопкою миші);
     
  • натиснути кнопку (копіювати).

Система скопіює запит та відкриє копію у новому вікні. Після цього потрібно внести зміни, згенерувати додаток та відправити запит.

Аналогічно можна повторно відправляти розглянуті запити на бронювання.

 

Зʼявилися е-формати оновленої єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ
Нагадаємо, що Наказом Мінфіну №189 було внесено зміни до Порядку заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, а також до самої її форми.

Зокрема, введені рядки для зазначення середнього заробітку мобілізованих без грошового забезпечення. Наказ почав діяти ще з 9 серпня. Про це ми писали тут, а детальний аналіз наводили ось тут.

Згодом податківці наголосили, що оновлену єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ податкові агенти повинні будуть подавати вже за підсумками 4 кварталу 2022 року.

Але формати оновленої єдиної звітності ДПС створила тільки наприкінці жовтня.

Про це свідчить оновлений станом на 21 жовтня реєстр електронних документів ДПС. Так, для податкових агентів юросіб встановлено формат оновленої єдиної звітності J0500108, а для фізосіб – F0500108.

Але ще раз підкреслимо, що для звітування за підсумками ІІІ кварталу слід застосовувати версії форматів J0500107 та F0500107.

 

Уряд затвердив план статспостережень на 2023 рік
28 жовтня Уряд затвердив план державних статистичних спостережень на 2023 рік.

Такий план розробляється щорічно Державною службою статистики України та подається на затвердження Кабінету Міністрів України.

Зазначений план містить описи 85 державних статистичних спостережень, а також назви та терміни оприлюднення статистичних продуктів (інформації), розподілених за розділами/тематикою статистики, підготовку яких здійснюватимуть Держстат і його територіальні органи, Мінфін і Національний банк у 2023 році.

 

Статзвітність – 2023: які звіти буде скасовано, а які змінено?
У 2023 році у зв’язку з переглядом звітно-статистичної документації відбудуться зміни у поданні форм державних статистичних спостережень до органів державної статистики.

Перелік змін на 2023 рік оприлюднено на сайті Держстату. Зокрема, для подання 62 звітів змінено форми, для 13 форм змінено строк подання, 4 форми скасовано та затверджено 4 нові звіти.

З повним переліком можна ознайомитися у нашій новині за посиланням.

 

З 6 листопада діють зміни у веденні е-трудових та скасування №10-ПОІ
3 листопада Президент підписав Закон №2682 щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю. 5 листопада його було опубліковано у «Голосі України». Відповідно норми Закону почали діяти з 6 листопада.

Зокрема, ним відмінено звіт за ф. №10-ПОІ до Фонду інвалідів та внесено зміни до ведення обліку трудової діяльності в електронній формі. Тож вже за підсумками 2022 року не потрібно буде звітувати.

Детальний аналіз змін у трудовому законодавстві через ці зміни ми наводили в окремому аналітичному матеріалі за посиланням.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на листопад 2022 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»