• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №05(140) | 03.04.2024 р.

Сто сороковий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №05(140) | 03.04.2024 р.
Це – пʼятий з початку року (сто сороковий загалом і сорок перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
  • наведемо результати роботи СМКОР у лютому 2024 року;
  • розповімо, що змінилися коди рахунків для сплати ПДВ при імпорті товарів;
  • дізнаємося, яких помилок припускаються платники ПДВ під час заповнення таблиці даних;
  • визначимося,  як скласти РК, якщо з дати складання ПН змінився код пільги;
  • розкажемо про складання РК до ПН на зменшення ПЗ з ПДВ та наслідки для постачальника й покупця;
  • зупинимося на особливостях складання ПН на операції зі ставкою 7%.
Гарного вам читання!
 

Результати роботи СМКОР у лютому 2024 року: цифри від ДПС

За даними ДПС,  кількість платників ПДВ зменшилась на 376 до січня, а до лютого минулого року – на 9 794 платники і становить 250 969 платників ПДВ (91% юридичних осіб, 9% фізичних осіб). 
У лютому 2024 року майже 152 тис. платників (60% від загальної кількості) подали ПН/РК на реєстрацію в ЄРПН, при цьому порівняно з січнем 2024 року:
  • кількість таких платників зменшилась на 2%;  
  • кількість ПН/РК поданих на реєстрацію збільшилась на 1%;  
  • сума ПДВ у ПН/РК зменшилась на 16%.
Станом  на 01.03.2024 кількість ризикових платників – 30 036, що становить 20% (у минулому періоді – 19%) до всіх платників, які подавали ПН/РК на реєстрацію в ЄРПН.

Змінилися коди рахунків для сплати ПДВ при імпорті товарів

Відповідно до Закону від 23.02.2024 №3603-IX Мінфін наказом від 29.03.2024 №155 вніс зміни до Класифікації доходів бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 14.01.2011 №11.
А саме - викладено у новій редакції коди рахунків для сплати ПДВ при імпорті товарів 14070100 та 14070200. Про це ми писали тут.

Яких помилок припускаються платники ПДВ під час заповнення таблиці даних?

Черкаські податківці зауважили, що типовими помилками при заповненні таблиці даних платника податку є:
  • заповнення всупереч п. 13 Порядку №1165
  • зазначення кодів товарів згідно з УКТЗЕД у такому порядку, що неможливо простежити зв'язок між кодами придбання і кодами постачання; 
  • зазначення кодів КВЕД, яких немає в реєстраційних даних платника; 
  • подання таблиці даних платника податку без пояснення з посиланням на податкову та іншу звітність суб’єкта господарювання.

З дати складання ПН змінився код пільги, але є потреба відкоригувати її: як бути?

Після складання ПН може виникнути необхідність коригування сум податкових зобов’язань або відбувається виправлення помилок, допущених під час складання податкової накладної, не пов’язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, та при цьому змінюється код відповідної пільги з ПДВ.
У таких випадках у РК до ПН зазначається код пільги згідно з Довідниками податкових пільг, які затверджено ДПС станом на дату складання розрахунку коригування. Про це ми писали тут.

Складання РК до ПН на зменшення ПЗ з ПДВ та наслідки для постачальника й покупця: розʼяснення від ДПС

ДПС надала детальне розʼяснення щодо правил коригування ПЗ та ПК при складанні РК до ПН в бік зменшення сум ПДВ.
У таких випадках постачальник має право зменшити податкові зобов’язання залежно від своєчасності реєстрації РК на зменшення покупцем з урахуванням строків. А  саме у звітному (податковому) періоді, в якому такий РК складено (у разі своєчасної реєстрації отримувачем (покупцем)) або зареєстровано (у разі несвоєчасної реєстрації отримувачем (покупцем)).
А покупець зобов’язаний зменшити податковий кредит незалежно від факту отримання ним РК на зменшення або факту його реєстрації в ЄРПН, а саме у звітному періоді виникнення підстав для складання такого РК продавцем.

Особливості складання ПН на операції зі ставкою 7%: розʼяснення від ДПС

Кіровоградські податківці підкреслили, що у разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню за ставкою 7%, у графі 8 розділу Б табличної частини податкової накладної зазначається код ставки 7.
У разі здійснення операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування:
  • у верхній лівій частині податкової накладної у полі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» проставляється позначка «Х»;
     
  • у графі 8 розділу Б табличної частини податкової накладної зазначається код ставки 903; 
     
  • у графі 9 зазначається код відповідної пільги з ПДВ згідно з Довідниками податкових пільг (Довідник податкових пільг, що є втратами доходів бюджету, або Довідник інших податкових пільг), які затверджені ДПС станом на дату складання податкової накладної. 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»