• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №03(66) | 23.04.2024 р.

Шістдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №03(66) | 23.04.2024 р.
Це – вже шістдесят шостий (третій цього року та девʼятнадцятий з початку війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за більше ніж місяць. А саме:
  • нагадаємо правила застосування штрафів за порушення строків розрахунків за імпортом;
  • підкреслимо, що ЄС продовжив дію спрощеного торговельного режиму з Україною (але зі змінами);
  • зазначимо, що ВРУ прийняла Закон про скасування мораторію на митні перевірки та інші зміни до МКУ;
  • повідомимо, що бізнес звернувся до ДМС щодо проблеми подвійного оподаткування під час формування митної вартості товарів;
  • розповімо, що рішення НБУ про 90 днів для повернення валютної виручки аграріями немає позитивного впливу;
  • проінформуємо, що  Комітет Гетманцева підтримав новації у здійсненні експорту деяких сільгосптоварів.
Гарного вам читання!
 

Застосування штрафів за порушення строків розрахунків за імпортом: розʼяснення від ДПС

Відлік граничного строку розрахунків за операціями з імпорту товарів банк розпочинає з дати здійснення платежу (списання коштів з рахунку клієнта), а в разі застосування розрахунків у формі документарного акредитива - здійснення банком платежу на користь нерезидента (списання коштів з рахунку банку).
Але нормами Закону № 2473 визначаються підстави для нарахування пені, а також підстави для зупинення і поновлення нарахування пені за порушення граничних строків розрахунків. Про них детально ми розповіли у своїй новині ось тут.
 

ЄС продовжив дію спрощеного торговельного режиму з Україною (але зі змінами)

Європейський парламент схвалив пропозицію Європейської комісії продовжити лібералізацію торговельного режиму з Україною до 5 червня 2025 року.
Відповідне рішення ухвалили в межах пленарного засідання Європейського парламенту, яке відбулося в середу у Страсбурзі. Доповідачем виступила депутатка від Литви Сандра Калнієте (група європейських народників).
Зокрема, ухвалене рішення пропонує продовжити тимчасове призупинення імпортних мит і квот на експорт української сільськогосподарської продукції до ЄС ще на рік, із 6 червня 2024 року по 5 червня 2025 року, на підтримку України на тлі агресивної війни росії, що триває.
 

Скасування мораторію на митні перевірки та інші зміни до МКУ: прийнято закон

Ще 20 березня ВРУ прийняла в цілому та ІІ читанні законопроєкт №9456 про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану. 
За ним з 1 травня 2024 року буде скасовано мораторій на:
  • планові документальні перевірки;
  • позапланові документальні перевірки (виїзні та невиїзні);
  • зустрічні звірки;
  • завершення розпочатих та незавершених перевірок до 24 лютого 2022 року.
Також за законопроєктом №9456 СГ, які пересилатимуть товари вартістю до 1000 євро за межі митної території України у міжнародних поштових або експрес-відправленнях, не подаватимуть звичайні митні декларації. Про це ми писали тут.
 

Бізнес звернувся до ДМС щодо проблеми подвійного оподаткування під час формування митної вартості товарів

 Бізнес звернувся до ДМС з проханням проінформувати про позицію щодо правової визначеності стосовно необхідності включення транспортно-експедиційних витрат до митної вартості у повному обсязі у випадку нерозділення витрат на такі послуги на до та після перетину митного кордону України.
Звернення викликано скаргами від суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності щодо необґрунтованого, на їх думку, коригування митної вартості товарів з боку посадових осіб митниці на підставі листа Держмитслужби від 15.03.2016 №5591/6/99-99-19-03-02-15.
 

Рішення про 90 днів для повернення валютної виручки аграріями немає позитивного впливу, – Гетманцев

До Комітету ВРУ з податкової політики звернулися кілька асоціацій аграрного бізнесу щодо необґрунтованого зменшення терміну повернення валютної виручки до 90 днів. Про це повідомив Д. Гетманцев. 
Таке рішення прийняв Нацбанк за зверненням КМУ з метою протидії нелегальному експорту зернових. 
Він підкреслив, що це рішення немає позитивного впливу. На його думку, строки повернення валютної виручки необхідно збільшити до 180 днів, що варто обговорити на базі Комітету за участю бізнесу Мінекономіки, Мінагро та Нацбанку.
 

Новації у здійсненні експорту деяких сільгосптоварів: Комітет рекомендує прийняти в ІІ читанні законопроєкт

4 квітня Комітет ВРУ з податкової політики рекомендував прийняти у другому читанні проєкти законів №10168-2 та №10169-2 про внесення змін до ПКУМКУ та низки інших законів щодо запровадження режиму експортного забезпечення.
Зокрема, ДПС отримає право зупиняти реєстрацію податкової накладної при експорті зернових за аналогічними процедурами, як для операцій на внутрішньому ринку. 
Проєктом №10168-2 надається право КМУ впровадити вимогу, що до вивезення таких товарів сільгосптоваровиробник повинен зареєструвати податкову накладку за ставками:
  • 0% – платники, у яких обсяг неповерненої валютної виручки не перевищує 20% (порядок розрахунку такого показника визначатиме КМУ);
     
  • 14 або 20% (за ставкою для внутрішнього постачання відповідного товару) – всі інші платники. Такі платники отримають змогу відкоригувати ставку ПДВ на 0% виключно після отримання податковою від банку інформації про завершення розрахунків за відповідною експортною операцією.

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»