• Посилання скопійовано

За незаконні дії податківців запропоновано ввести персональну фінансову відповідальність

Зареєстровано законопроект, який вносить зміни до статті 21 Податкового кодексу «Обов’язки і відповідальність посадових осіб контролюючих органів»

За незаконні дії податківців запропоновано ввести персональну фінансову відповідальність

Сьогодні залишається не вирішеною проблема відповідальності посадових осіб контролюючих органів при здійсненні ними своїх повноважень. Адже госпсуб’єкти досить часто опиняються в ситуації, коли їхні права порушують посадові особи контролюючих органів своїми неправомірними діями, які завдають значних збитків. А до відповідальності відповідні посадові особи практично ніколи не притягаються. Більш того, суб’єктам господарювання практично неможливо добитися відшкодування шкоди за такі завдані збитки.  

Ця проблема загострюється ще й законодавчими бар’єрами, які блокують механізм відшкодування. Адже в ПКУ визначено, що збитки, завдані неправомірними діями посадових осіб контролюючих органів, мають відшкодовуватись за рахунок бюджетних коштів, передбачених таким органом. Звідси випливає: якщо відповідний контролюючий орган не передбачив такі гроші на наступний бюджетний рік, то госпсуб’єкт не отримає жодної компенсації. 

Крім того, існує також безліч випадків, коли посадові особи порушують права госпсуб’єктів не лише своїми діями, а й рішеннями (що передбачає прийняття відповідних актів) та бездіяльністю, і що досить важливо: незалежно від наявності вини самих посадових осіб. Для прикладу, невжиття посадовою особою контролюючого органу відповідних дій, передбачених чинним законодавством, досить часто стає причиною для відповідальності господарюючого суб’єкта, і як наслідок, - призводить до матеріальних збитків.

З огляду на це, 4 грудня у Верховній Раді зареєстровано проект Закону № 1265, яким заплановано внести зміни до статті 21 Податкового кодексу «Обов’язки і відповідальність посадових осіб контролюючих органів».

Зокрема, визначено, що шкода, завдана платнику податків незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю посадової або службової особи контролюючого органу, відшкодовується за рахунок коштів державного бюджету, передбачених для фінансування цього органу, незалежно від вини цієї особи.

Окрім того, посадова або службова особа контролюючого органу несе перед державою відповідальність в порядку регресу в розмірі виплаченого з бюджету відшкодування через незаконні рішення, дії чи бездіяльність цієї посадової (службової) особи.

У разі прийняття цього Закону, він набере чинності з 1 січня 2015 року.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»