• Посилання скопійовано

Оновлено критерії оцінювання ступенів ризику із пожежної безпеки

КМУ вніс зміни до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження госпдіяльності та визначається періодичність здійснення перевірок у сфері техногенної та пожежної безпеки

Оновлено критерії оцінювання ступенів ризику із пожежної безпеки

Кабмін постановою від 04.06.2015 року № 361 вніс зміни до критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки.

Отож, до суб’єктів господарювання з високим ступенем ризику відносяться суб’єкти:

1) які провадять діяльність на території та/або у приміщеннях, що належать їм на праві власності, володіння, користування:

об’єктів підвищеної небезпеки та об’єктів, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;

промислових, складських будівель (споруд), зовнішніх установок, які за вибухопожежною небезпекою належать до категорії “А” або “Б”;

промислових, складських будівель (споруд), зовнішніх установок, які за пожежною небезпекою належать до категорії “В”, площею:

- 500 кв. метрів та більше — для промислових будівель (споруд), зовнішніх установок;

- 1000 кв. метрів та більше — для складських будівель (споруд);

об’єктів, на яких передбачено перебування 50 або більше осіб, що мають хоча б одну з таких ознак:

- розташовані на підвальних та/або підземних поверхах;

- працюють у нічний час (з 23 по 7 годину);

об’єктів, на яких передбачено перебування 100 або більше осіб;

об’єктів, які є будинками та/або спорудами з умовною висотою понад 47 метрів;

об’єктів, які є пам’яткою архітектури та/або історії національного значення;

2) які провадять діяльність з будівництва об’єктів IV—V категорії складності;

3) які відповідно до одержаної ліцензії мають право надавати послуги і виконувати роботи протипожежного призначення на території та/або у приміщеннях, які належать суб’єктам господарювання з високим ступенем ризику;

4) які є державною, регіональною, комунальною, об’єктовою аварійно-рятувальною службою, а також аварійно-рятувальною службою громадської організації.

До суб’єктів господарювання із середнім ступенем ризику відносяться суб’єкти:

1) які провадять діяльність на території та/або у приміщеннях, що належать їм на праві власності, володіння, користування:

потенційно небезпечних об’єктів;

промислових, складських будівель (споруд), зовнішніх установок, які за пожежною небезпекою належать до категорії “В”, площею:

- від 0 до 500 кв. метрів — для промислових будівель (споруд), зовнішніх установок;

- від 0 до 1000 кв. метрів — для складських будівель (споруд);

об’єктів, які розташовані на підвальних та/або підземних поверхах, у приміщеннях, спорудах, в яких передбачено перебування від п’яти до 50 осіб;

об’єктів, у яких передбачено перебування від 50 до 100 осіб, що не належать до групи з високим ступенем ризику;

об’єктів, які є будинками та/або спорудами з умовною висотою від 26,5 до 47 метрів включно;

об’єктів, які є пам’яткою архітектури та/або історії місцевого значення;

2) які провадять діяльність:

з будівництва об’єктів I і II категорії складності, площа яких перевищує 300 кв. метрів (у тому числі вбудовані у будівлі), крім індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, індивідуальних гаражів;

з будівництва об’єктів III категорії складності;

3) які відповідно до одержаної ліцензії мають право надавати послуги і виконувати роботи протипожежного призначення на території та/або у приміщеннях, крім тих, які належать суб’єктам господарювання з високим ступенем ризику.

До суб’єктів господарювання з незначним ступенем ризику відносяться суб’єкти, що не належать до суб’єктів господарювання з високим та середнім ступенем ризику, а також суб’єкти, що мають сертифікати на систему управління якістю, яка відповідає вимогам нормативних документів у галузі пожежної безпеки, що регламентують порядок проектування, монтажу та технічного обслуговування систем протипожежного захисту, і загальним вимогам ДСТУ ISO 9001:2009 “Системи управління якістю. Вимоги” (ISO 9001-2008, IDT).

Планові заходи державного нагляду (контролю) за додержанням суб’єктами господарювання законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки здійснюються з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше ніж один раз на рік;

із середнім ступенем ризику — не частіше ніж один раз на 3 роки;

з незначним ступенем ризику — не частіше ніж один раз на 5 років.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»