• Посилання скопійовано

Мінфін затвердив порядок перевірок контрольованих операцій

Порядок проведення перевірок платників податків з питань повноти нарахування і сплати податків під час здійснення контрольованих операцій набере чинності 10 травня 2016 року

Мінфін затвердив порядок перевірок контрольованих операцій

Мінфін наказом від 10.03.2016 р. №344 затвердив Порядок проведення перевірок платників податків з питань повноти нарахування і сплати податків під час здійснення контрольованих операцій.

Зазначено, що проведення таких перевірок контрольованих операцій є формою податкового контролю щодо встановлення відповідності умов контрольованих операцій принципу "витягнутої руки".

Перевірка буде проводитись за наявності підстав, визначених пп. 39.5.2.1 ПКУ та пп. 78.1.14 - 78.1.16 ПКУ.

Така перевірка  є документальною позаплановою перевіркою та її тривалість не повинна перевищувати 18 місяців.

Проте у разі необхідності отримання інформації від іноземних держорганів, проведення експертизи та/або перекладу на українську мову документів, необхідних для дослідження відповідності умов контрольованої операції принципу "витягнутої руки", строк проведення перевірки за рішенням керівника (заступника керівника) ДФС може бути продовжений на строк, що не перевищує 12 місяців.

 Платник податків зобов'язаний надати посадовим особам контролюючого органу, які проводять перевірку, документи, пов'язані із предметом перевірки, протягом 10 днів з дати початку перевірки. Під час проведення перевірки контролери мають право отримувати від платника податків додаткові документи, що підтверджують здійснення фінансово-господарських операцій, відповідність умов контрольованих операцій принципу "витягнутої руки", повноту нарахування і сплати податків під час проведення контрольованих операцій. Такі документи надаються платником на усний запит посадових осіб, які проводять перевірку, в узгоджений із платником податків строк. У разі їх ненадання платнику податків направляється письмовий запит. Зазначені у письмовому запиті документи платник податків має надати протягом 15 днів з дати отримання його отримання.

Якщо за результатами перевірки виявлено, що умови контрольованої операції відрізняються від умов, які відповідають принципу "витягнутої руки", що призвело до заниження суми податку, складається акт перевірки. Якщо такі порушення відсутні, складається довідка.

У разі незгоди платника податків або його представників з висновками перевірки чи фактами та даними, викладеними в акті про результати перевірки, вони мають право подати свої заперечення до контролюючого органу, який проводив перевірку, протягом 30 календарних днів з дня отримання акта, які у разі їх подання є невід'ємною частиною (додатком) акта перевірки.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, яке заплановане в "Офіційному віснику України" 10.05.2016 р.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»