• Посилання скопійовано

Про видачу дозволу на виконання будівельних робіт

Щодо надання роз’яснення стосовно видачі громадянам, органам місцевого самоврядування документів дозвільного характеру, зокрема дозволу на виконання будівельних робіт

Державною службою України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва розглянуто лист Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 20.08.2012 р. №3622-04/31390-07 щодо надання роз’яснення стосовно видачі громадянам, органам місцевого самоврядування дозволу на виконання будівельних робіт та повідомляється таке.
Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» (далі — Закон України про дозвільну систему) визначено правові та організаційні засади функціонування дозвільної системи у сфері господарської діяльності та встановлено порядок діяльності дозвільних органів, уповноважених видавати документи дозвільного характеру, та державних адміністраторів.
Статтею 1 Закону України про дозвільну систему передбачено, що дозвільна система у сфері господарської діяльності — сукупність урегульованих законодавством відносин, які виникають між дозвільними органами, державними адміністраторами та суб’єктами господарювання у зв’язку з видачею документів дозвільного характеру, переоформленням, видачею дублікатів, анулюванням документів дозвільного характеру.
Частиною першою статті 2 Господарського кодексу України передбачено, що учасниками відносин у сфері господарювання є суб’єкти господарювання, споживачі, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, наділені господарською компетенцією, а також громадяни, громадські та інші організації, які виступають засновниками суб’єктів господарювання чи здійснюють щодо них організаційно-господарські повноваження на основі відносин власності.
Разом з тим пунктом 2.5 розділу 2 Класифікації організаційно-правових форм господарювання ДК 002:2004 Державного класифікатора України, затвердженого наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.05.2004 р. №97, передбачено, що держава, органи державної влади та органи місцевого самоврядування не є суб’єктами господарювання.
Враховуючи вищенаведене, органи державної влади та органи місцевого самоврядування є учасниками відносин у сфері господарювання та не є суб’єктами господарювання.
Таким чином, прийом заяви та документів, що додаються до неї, для одержання дозволу на виконання будівельних робіт від громадян, органів державної влади, органів місцевого самоврядування можуть здійснювати безпосередньо Держархбудінспекція або її територіальний орган за місцезнаходженням об’єкта.
Проте слід зауважити таке.
Єдиною підставою для відмови державним адміністратором у прийнятті заяви на одержання документа дозвільного характеру та документів, що додаються до неї, є подання суб’єктом господарювання документів, необхідних для одержання документа дозвільного характеру, не в повному обсязі (частина п’ята статті 5 Закону України про дозвільну систему).
Таким чином, у разі звернення громадян, органів державної влади, органів місцевого самоврядування до державного адміністратора він має прийняти заяву та документи, що додаються до неї, та зареєструвати такі документи в окремому журналі.

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»