• Посилання скопійовано

Узгоджено зміни до порядку анулювання ліцензії на деякі види діяльності на фондовому ринку

НКЦПФР узгодила зміни до порядку зупинення дії та анулювання ліцензії на деякі види діяльності на фондовому ринку

Узгоджено зміни до порядку анулювання ліцензії на деякі види діяльності на фондовому ринку

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку на плановому засіданні прийняла рішення «Про затвердження Змін до Порядку зупинення дії та анулювання ліцензії на окремі види професійної діяльності на фондовому ринку».

«Найголовнішими змінами, прийнятими нині регулятором, стали уточнення підстав і причин, за якими Комісія може зупинити дію ліцензії профучасника фондового ринку. Окрім того, важливо, що документ був погоджений без зауважень з іншими державними регуляторами: Антимонопольним комітетом України, Державною службою фінансового моніторингу України та Державною службою з питань регуляторної політики та підприємництва. Тож йому залишилось пройти ще реєстрацію в Міністерстві юстиції України», – прокоментувала Ірина Курочкіна, директор департаменту регулювання депозитарної та клірингової діяльності НКЦПФР.

До переліку підстав для зупинення дії ліцензії за відповідною постановою про накладення санкції за правопорушення додано відмову ліцензіата проводити депозитарні операції, відмову складати та надавати обліковий реєстр Центральному депозитарію цінних паперів, відмову надавати емітенту за відповідним розпорядженням реєстр власників цінних паперів і внесення ліцензіатом завідомо недостовірних даних до системи депозитарного обліку.

Окрім того, прийнятий документ також уточнює причини, за якими Комісія може зупинити дію ліцензії на строк, встановлений таким рішенням. Це може трапитися у разі проведення перевірки щодо ознак маніпулювання на фондовій біржі, незаконного поширення інсайдерської інформації та її використання у власних корисних цілях або корисних цілях інших осіб. Зупинення ліцензії можливе й у випадку, якщо ліцензіат перебуває на території, яку визнано тимчасово окупованою або на якій введено надзвичайний стан. Окрім того, ще однією підставою може бути правопорушення на ринку цінних паперів, за яким триває перевірка і яке може призвести до нехтування правами інвесторів. При цьому у разі зупинення/відновлення дії ліцензії Комісія протягом п’яти робочих днів із дати прийняття відповідного рішення має не лише опублікувати інформацію про це на сайті та в офіційному виданні, а й, якщо це стосується діяльності депозитарної установи, надіслати копію такого рішення Центральному депозитарію цінних паперів та Національному банку України.

Схвалене рішення вносить технічні уточнення до переліку документів, які подаються до заяви на анулювання ліцензії, та коригує дії ліцензіата у разі анулювання ліцензії згідно з підставами про це.

Джерело: КМУ

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»