• Посилання скопійовано

Відчуження нерухомості, розташованої на території Росії: податкові наслідки

ДФСУ розглянула питання оподаткування доходу резидента від продажу нерухомості, яка знаходиться на території Російської Федерації, та ввезення коштів від її продажу на митну територію

Відчуження нерухомості, розташованої на території Росії: податкові наслідки

ДФСУ у листі від 15.09.2015 р. № 8678/Г/99-99-17-03-03-14 зазначила, що доходи, одержані резидентом України від відчужування (продажу) нерухомого майна, яке знаходиться в Росії, можуть оподатковуватись в Росії. Слово «можуть» не означає, що платник податку має право вибирати, в якій з двох країн він сплатить податок, це лише означає, що країна, в якій знаходиться нерухоме майно, має право оподаткувати доходи від відчужування майна, якщо таке положення є в її внутрішньому законодавстві.         

Крім того, відповідно до Податкового кодексу Російської Федерації зазначені доходи підлягають оподаткуванню у Російській Федерації.         

Відповідно до положень Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про уникнення подвійного оподаткування, якщо резидент України одержує дохід в Росії, який оподатковується в Росії, сума податку на цей дохід, сплачена в Росії, підлягає вирахуванню з податку, який стягується з такого резидента стосовно такого доходу в Україні. При цьому вирахування не будуть перевищувати суму податку на цей дохід, нарахованого відповідно до українського законодавства.         

Окрім того, у разі отримання резидентом будь-яких іноземних доходів за межами митної території України, сума таких доходів має бути включена до загального річного оподатковуваного доходу та оподатковуватися за ставками 15/20 %. При цьому такий резидент зобов'язаний подати до 1 травня року, що настає за звітним, річну податкову декларацію.         

Наприкінці податківці нагадують, що фізична особа має право ввозити в Україну та вивозити за межі України готівку в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10000 євро, без письмового декларування митному органу.   

Ввезення готівки в сумі, що перевищує в еквіваленті 10000 євро, здійснюється за наявності документів, що підтверджують зняття коштів з рахунків іноземних банків (фінансових установ), що складені в довільній формі.  При цьому необхідно враховувати, що особа здійснює ввезення саме тієї валюти, яка зазначена в документі банку (фінансової установи).         

Термін дії документів, на підставі яких здійснюється ввезення готівки, не обмежується. Зазначені документи не підлягають здаванню митниці.   Чеки банкоматів та платіжних терміналів тощо не є документами, що підтверджують зняття готівки з рахунків банків (фінансових установ). 

Сплата мита та інших платежів при ввезенні готівки на митну територію України чинним законодавством України не передбачена. 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»