• Посилання скопійовано

Мін’юст допрацює проект про електронний підпис

Законопроект про електронний підпис повинен створити механізм забезпечення повної технічної сумісності персональних сертифікатів громадян, як у межах України, так і в Європі

Мін’юст допрацює проект про електронний підпис

Про це йде мова в листі Незалежної асоціації банків України до Міністерства юстиції, яке є розробником документу.

«Ми вважаємо, що запропонований Міністерством юстиції України законопроект „Про електронний цифровий підпис“ не в повній мірі відповідає високим стандартам, які задекларовані в Концепції стандартизації та розвитку інфраструктури відкритих ключів та надання послуг електронного цифрового підпису і залишає можливість підзаконними актами нівелювати його позитивний вплив на соціальні відносини», — говориться у листі НАБУ до Мінюсту.

Як пояснили в НАБУ, Асоціація наполягає на тому, що законопроект потрібно доповнити конкретизованим, практичним механізмом реалізації вказаної Концепції. Після введення в дію закон повинен встановити прямі вимоги і строки досягнення сумісності з міжнародними системами сертифікації ключів.

У НАБУ вважають необхідним законодавчо закріпити право використання міжнародних стандартів в області криптографічних перетворювань, форматів сертифікатів, тощо, на всіх рівнях центрів сертифікації ключів. Процедури визнання стандартів є технічними, і цей закон повинен стимулювати і «підтягувати» стандартизацію, а не гальмувати суспільні відносини через її відсутність. Сферою виключного використання національних стандартів та криптографічних алгоритмів повинен залишитися тільки захист державної таємниці. Бізнес повинен отримати законний спосіб ведення господарської діяльності через використання поширених, стандартних в усьому світі засобів перевірки ЕЦП, присутніх в кожному web-браузері, без жодних перешкод з боку недосконалих «ГОСТ», «ДСТУ», «національної криптографії» і т.п.

Закон повинен містити вимоги перевірки ЕЦП і приймання електронних документів нарівні з паперовими системою судів та нотаріальних установ. Відповідь про те, що це сфера дії закону про електронний документообіг, не зовсім відповідає реальності, тому що пропонується встановити вимоги перевірки ЕЦП, котрі на даний час ігноруються системою судів саме тому, що вони не встановлені цим законом.

Джерело: Закон&Бізнес

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»