• Посилання скопійовано

Витрати на виготовлення основних засобів: облік

Витрати на придбання основних засобів, використання яких на дату балансу за призначенням не відбулося, відображаються у складі незавершених капітальних інвестицій у необоротні активи

Витрати на виготовлення основних засобів: облік

Держказначейська служба у листі від 14.04.2015 р. №14-13/129-8839 розглянула деякі нюанси виготовлення об'єктів основних засобів та повідомила. 

Усі витрати на виготовлення, створення об'єктів групуються за напрямами робіт (витрат), зокрема: роботи з монтажу устаткування;

- придбання устаткування, що потребує монтажу;

- придбання устаткування, що не потребує монтажу, інструментів та інвентарю;

- інші капітальні роботи і витрати.

Аналітичний облік незавершених капітальних інвестицій ведеться у розрізі витрат на зазначені роботи (витрати) окремо за кожним об'єктом.

Видача із складу запасів для виготовлення об'єкта основних засобів відображається в бухгалтерському обліку за дебетом субрахунку 821 "Витрати виробничих (навчальних) майстерень" та кредитом відповідного субрахунку класу 2 "Запаси".

Витрати на придбання, створення та поліпшення об'єктів основних засобів, використання яких на дату балансу за призначенням не відбулося, відображаються у складі незавершених капітальних інвестицій у необоротні активи. Капітальні інвестиції в сумі таких витрат формують фонд у незавершеному капітальному будівництві.

Зарахування на баланс об'єкта основних засобів здійснюється на підставі відповідного первинного документа.

Первинними документами для оприбуткування об'єктів основних засобів є Акт прийняття-передачі основних засобів (Типова форма ОЗ-1 (бюджет), затверджена наказом Головного управління Державного казначейства України та Державного комітету статистики України від 02.12.97 р. №125/70).

Вартість об'єкта основних засобів розподіляється на систематичній основі протягом строку його корисного використання (експлуатації) шляхом нарахування амортизації на дату балансу.

При визначенні строку корисного використання (експлуатації) об'єкта основних засобів необхідно враховувати такі чинники:

  • очікуване використання об'єкта основних засобів суб'єктом державного сектору. Використання оцінюють виходячи з очікуваної потужності або фізичної продуктивності об'єкта основних засобів;
  • очікуваний фізичний знос, який залежить від інтенсивності використання об'єкта основних засобів, якості сервісного обслуговування;
  • моральний знос, який виникає внаслідок змін та вдосконалення виробництва або від зміни ринкового попиту на продукт чи послуги, що надаються об'єктом основних засобів;
  • правові або подібні обмеження на використання об'єкта основних засобів.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»