• Посилання скопійовано

НПУ просить Мін'юст не припиняти діяльність нотаріусів через проблеми з енергопостачанням

НПУ просить Мін’юст не вживати заходи щодо зупинення нотаріальної діяльності стосовно тих нотаріусів, які не змогли внести бланки до Єдиного реєстру з причини перебоїв енергопостачання

НПУ просить Мін'юст не припиняти діяльність нотаріусів через проблеми з енергопостачанням

«Судово-юридична газета» розповідає, що планове та позапланове вимкнення електроенергії, технічні проблеми в роботі офісної техніки та інтернету не дозволяють нотаріусам спланувати прийом громадян та вносити бланки до Єдиного реєстру відповідно до Порядку.

Нотаріальна палата України звертає увагу Міністерства юстиції України на проблему, яка виникла в нотаріаті у зв’язку із війною та стосується обліку спеціальних бланків нотаріальних документів, що впливає і на реалізацію прав громадян, які звертаються за вчиненням нотаріальних дій. Відповідна заява з’явилась на офіційному сайті НПУ.

«Вся територія України піддається особливо активним атакам з боку рф, зокрема відбуваються постійні влучання по об’єктах інфраструктури, виведення з ладу мереж. Планове та позапланове вимкнення електроенергії, технічні проблеми в роботі офісної техніки та інтернету не дозволяють нотаріусам спланувати прийом громадян та вносити бланки до Єдиного реєстру відповідно до Порядку.

Нотаріуси чітко й відповідально дотримуються законодавчих норм, але наразі стали заручниками ситуації та змушені відмовляти у вчиненні нотаріальних дій, які гостро необхідні громадянам, щоб не потрапити під санкції, адже за несвоєчасне внесення або невнесення відомостей про витрачання бланків передбачена відповідальність, зокрема зупинення діяльності.

Зважаючи на численні звернення нотаріусів із усієї України, НПУ просить Мін’юст не вживати заходи щодо зупинення нотаріальної діяльності стосовно тих нотаріусів, які не змогли внести бланки до Єдиного реєстру через перебої енергопостачання, відсутність інтернету, вихід з ладу офісної техніки тощо.

В таких умовах для підтвердження поважності причини НПУ вважає достатнім складення нотаріусом відповідного акта (фіксацію певної події/аварії тощо) у довільній формі, з датою, вихідним номером, скріпленого підписом та печаткою.

Також НПУ просить не зобов’язувати нотаріусів вимагати підтверджуючі документи від підприємств електропостачання, ремонту техніки, інтернет-провайдерів, оскільки в умовах війни часто відсутня можливість отримати такі документи.

НПУ сподівається на розуміння регулятором умов роботи, в яких знаходяться нотаріуси України», – сказано у заяві.

Джерело: Судово-юридична газета

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»