• Посилання скопійовано

Аналітика від Дт-Кт: облік добровільного медичного страхування працівників

Як правильно враховувати добровільне медичне страхування співробітників? На яких рахунках відобразити нарахування, утримання ПДФО та військового збору з співробітників?

Аналітика від Дт-Кт: облік добровільного медичного страхування працівників

ПДФО та військовий збір

Відповідно до пп. 164.2.16 ПКУ, сума пенсійних внесків у межах недержавного пенсійного забезпечення, страхових платежів (страхових внесків, страхових премій), у т.ч. за договорами добровільного медичного страхування та за договором страхування додаткової пенсії, внесків на пенсійні вклади, внесків до фонду банківського управління, сплачена будь-якою особою — резидентом за платника податку чи на його користь, включається в дохід фізособи. Отже, підлягає обкладенню ПДФО за ставкою 18% і військовим збором за ставкою 1,5%.

При цьому, оскільки такий дохід надається працівникові в негрошовій формі, то слід застосовувати натуральний коефіцієнт - 1,21951 при визначенні ПДФО. Нагадаємо, що натуркоефіцієнт не застосовується під час обчислення військового збору.

Як ПДФО, так і військовий збір сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом (пп. 168.1.2 ПКУ). Датою виплати доходу, на нашу думку, є дата сплати страхових платежів, тому саме на цю дату також слід сплатити податки.

Щодо відображення доходу у вигляді страхових платежів за договором добровільного медичного страхування у формі №1ДФ, то згідно з роз’ясненням податківців у підкатегорії 103.02 ресурсу «ЗІР» слід застосовувати ознаку «126».

Оскільки з пп. 164.2.16 ПКУ вбачається, що доходом фізособи є саме страховий платіж, то у звітному періоді сплати такого платежу страховій компанії у формі №1ДФ слід показати дохід фізособи у розмірі всієї суми сплаченого платежу.

Якщо ж такий платіж було здійснено однією сумою за весь рік наперед, то вважаємо, що саме цю всю суму (не розділяючи її на квартали) слід показати у квартальному звіті за формою №1ДФ.

Також варто відмітити, що як ПДФО, так і військовий збір утримуються за рахунок особи, якій нараховано такий дохід (пп. 168.1.1 ПКУ). Тобто фізособа має сплатити за свій рахунок нараховані податки, а не роботодавець.

Якщо ж підприємство сплатить ПДФО та військовий збір замість фізособи, то існує ризик того, що контролери можуть побачити у цьому виникнення ще одного додаткового блага в розрізі суми грошового відшкодування таких витрат фізооби як податки й збори на підставі пп. «е» пп. 164.2.17 ПКУ. Про це вони говорять у ресурсі «ЗІР».

Аби уникнути виникнення такого додаткового блага, радимо, щоби підприємство утримувало дані податки із заробітної плати працівників, які застраховані відповідно до договору страхування, або ж працівники сплатили їх до каси підприємства. Але має бути відповідна заява від працівника про утримання ПДФО та військового збору з зарплати.

 

Єдиний соцвнесок

Відповідно до п. 2 р.ІІ Переліку №1170, на платіж згідно з договорами добровільного медичного страхування працівників і членів їх сімей ЄСВ не нараховується.

 

Податок на додану вартість

Операція з медичного страхування своїх працівників за кошти підприємства не призводить до виникнення податкових зобов'язань з ПДВ. Адже відповідно до пп. 196.1.3 ПКУ операції з надання послуг зі страхування не є об'єктом обкладення ПДВ (підкатегорія 101.12 ресурсу «ЗІР»).

 

Податок на прибуток

Розділом ІІІ ПКУ не передбачено податкових різниць, які виникають у разі визнання витрат з добровільного медичного страхування працівників.

 

Бухоблік

Для обліку розрахунків зі страховою компанією за оформлення добровільної медичної страховки для працівника використовується субрахунок 654 «За індивідуальним страхуванням».

Для аналітичного обліку працівників, за яких підприємство сплатило медичну страховку, і які отримали відповідний оподатковуваний дохід варто використовувати субрахунок 377 «Розрахунки з іншими дебіторами».

Самі витрати на страхування найманих працівників відносяться до складу виробничих, адміністративних, збутових чи інших операційних витрат – залежно від сфери зайнятості працівника на підприємстві.

Якщо умовами договору передбачено сплату страхових платежів не поетапно протягом всього періоду страхування, а відразу однією сумою, то вважаємо, що варто для відображення таких витрат у звітному періоді їх понесення показати їх спочатку на рахунку 39 «Витрати майбутніх періодів», й списувати їх на рахунки витрат – субрахунки 91-94 - щокварталу рівними частинами протягом дії договору страхування залежно від того, в якому підрозділі працює відповідний працівник.

Втім деякі бухгалтера у звітному періоді оплати страховки відразу відображають у витратах всю сплачену суму страхового платежу, мотивуючи це тим, що навряд чи буде обґрунтовано продовжувати визнавати витрати, якщо працівник, якому підприємство придбало страховку, звільниться.

Вважаємо, що у такій ситуації варто все-таки відображати витрати через рахунок 39. Адже те, що звільнився працівник не означає, що раніше понесені витрати перестали бути витратами. Крім цього податківці (у "Віснику" за січень №3/2010) говорять про застосування цього рахунку, в т.ч. у випадку медичного страхування працівників.

Також, як ми вище зазначали, аби не виникло непорозумінь із контролюючими органами зі сплати податків підприємством замість працівника, до витрат звітного періоду має потрапити виключно вартість сплаченої страховки, а не вартість страховки разом із сумою податків.

 

Приклад. Підприємство на підставі заяви у письмовій формі від працівника адміністративного відділу Іванова І.І. придбало страховий поліс із добровільного медичного страхування. Вартість сплаченої страховки становить 16 000 грн на рік. Договір страхування діє 1 рік. Підприємство сплатило страховий платіж у повній сумі одним платежем.
Згідно з колективним договором податки з вартості страховки утримуються із заробітної плати працівників.

Таблиця

Облік витрат на медичне страхування працівників


з/п

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Коригування фінрезультату до оподаткування

Д-т

К-т

Збільшення

Зменшення

1.

Перераховано страховий платіж згідно з договором за рік

377

311

16000,00

-

-

2.

Відображено передання страхового полісу працівнику

654

377

16000,00

-

-

3.

Перераховано до бюджету ПДФО із вартості страховки
(16000 х 1,21951) х18%

641/ПДФО

311

3512,19

-

-

4.

Перераховано до бюджету військовий збір із вартості страховки
(16000 х 1,5%)

642/ВС

311

240,00

-

-

5.

Відображено витрати на страхування

39

654

16000,00

-

-

6.

Відображено частину витрат у звітному періоді
(16000 / 4 квартали)

92

39

4000,00

-

-

7.

Утримано ПДФО із місячної заробітної плати працівника

661

641/ПДФО

3512,19*

-

-

8.

Утримано військовий збір із суми медстрахування

661

642/ВС

240,00*

-

-

* Звичайно ж, при найкращому розкладі подій місячної заробітної плати працівника вистачає аби відразу покрити всю суму сплачених податків.
В іншому випадку хоча й фактично виходитиме, що підприємство спочатку сплачує податки за власний рахунок, однак протягом певного часу працівник компенсує їх підприємству (наприклад, шляхом згоди утримання із заробітної плати). Тому вважаємо, що в кінцевому результаті норма пп. 168.1.1 ПКУ щодо утримання податків за рахунок особи, якій нараховано дохід, виконується.

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»