• Посилання скопійовано

Модифікація фінзобов’язань: коли виникає та як обліковується?

Яким чином впливає модифікація фінансових зобов’язань на оподаткування? Про це поговоримо далі

Модифікація фінзобов’язань: коли виникає та як обліковується?

Офіс великих платників податків ДФСУ розповідає, що у зв’язку з переходом багатьох компаній на міжнародні стандарти бухгалтерського обліку та в світлі актуальності теми дисконтування фінансових зобов’язань хотілося б звернути увагу платників на такий елемент як модифікація.

Що таке модифікація фінансових зобов’язань? Простими словами – це зміна умов договору (зміна строку, зміна розміру процентної ставки, зміна суми).

Яким чином впливає модифікація фінансових зобов’язань на оподаткування? Все дуже просто.

Якщо попередньо фінансове зобов’язання класифікувалося як короткострокове, а зміна строку впливає на його класифікацію як довгострокового фінансового зобов’язання – в бухгалтерському обліку необхідно розрахувати дисконт (це різниця між майбутньою та теперішньою вартістю зобов’язання) та включити такий дисконт в доходи, що в свою чергу вплине на збільшення фінансового результату та збільшення об’єкту оподаткування податком на прибуток.

Якщо попередньо фінансове зобов’язання класифікувалося як довгострокове і компанією вже був розрахований та задекларований дисконт, то при збільшенні строку виконання фінансового зобов’язання в бухгалтерському обліку необхідно провести перерахунок дисконту з врахуванням продовженого строку та відповідно включити результати такого перерахунку в доходи, що також вплине на збільшення фінансового результату та збільшення об’єкту оподаткування податком на прибуток.

Стосовно зміни розміру процентної ставки слід враховувати що зменшення процентної ставки призведе до збільшення дисконту, і навпаки – збільшення процентної ставки призведе до зменшення дисконту. Тобто, враховуючи що вся сутність дисконтування фінансових зобов’язань базується на вартості грошей у часі, розмір встановленої договором ставки необхідно порівнювати з розміром ефективної ставки, іншими словами – ринкової ставки з урахуванням додаткових витрат, понесених при укладанні договору. А зважаючи на зміну процентної ставки – вона може як наближатися до ефективної так і віддалятися від неї. Отже, чим більше наближена процентна ставка до ефективної – тим менше сума дисконту, і навпаки. Таким чином, при зміні процентної ставки необхідно провести перерахунок дисконту, але тільки перспективно з моменту таких змін. Наслідком перерахунку дисконту є збільшення або зменшення фінансового результату та об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Зміна суми фінансового зобов’язання – чи то збільшення за рахунок додаткового надходження коштів, чи то зменшення за рахунок передчасного погашення зобов’язання також призводить до перерахунку дисконту за таким зобов’язанням, що в свою чергу впливає на фінансовий результат компанії та на об’єкт оподаткування податком на прибуток.

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»