Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повідомляє, що затверджені Норми природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах та Порядок розрахунку норм природних втрат зерна та продуктів його переробки при зберіганні на зернових складах та зернопереробних підприємствах. Відповідний наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12.06.2019 р. №316 зареєстрований в Міністерстві юстиції України 05 липня 2019 року за №742/33713. Вони почали діяти з 6 серпня 2019 року.
Слід зазначити, що природні втрати зерна при зберіганні виникають за рахунок біологічних (пов’язаних із життєдіяльністю зерна і мікроорганізмів у ньому) і механічних (розпил зернового пилу при розвантажувально-навантажувальних операціях при прийманні і відпуску зерна) чинників.
Наказ встановлює єдині норми і правила для відображення в кількісно-якісному обліку зерна та продуктів його переробки, списання норм природних втрат.
Оскільки Податковий кодекс України не передбачає самостійного визначення суб’єктами господарювання норм природних втрат зерна, затвердження норм дозволить без затрат працювати зерновим складам і зернопереробним підприємствам на базі чинних програм бухгалтерського обліку та автоматичних інформаційно-аналітичних комплексів обслуговування роботи цих підприємств.
Це дозволяє вести належний і коректний облік та формувати операції із зерном та продуктами його переробки за зернових складах та зернопереробних підприємствах.
Наведемо затверджені норми та додатки до них. А саме:
- Норми природних втрат зерна.doc
- Порядок розрахунку норм природних втрат зерна.doc
- Норми біологічних втрат при зберіганні зерна та продуктів його переробки
- Приклад визначення середнього терміну зберігання зерна
Від редакції: За п. 1 Наказу №316 складені таблиці норм природних втрат (у відсотках) щодо культур «Пшениця, жито, ячмінь, полба», «Овес», «Рис-зерно», «Гречка», «Просо, чумиза, сорго», «Кукурудза в зерні», «Кукурудза в качанах», «Горох, сочевиця, боби, квасоля, вика, соя», «Соняшникове насіння», «Інші олійні культури» застосовуються як контрольні та граничні під час інвентаризації або перевірки наявності зерна та продуктів його переробки, що зберігаються на зернових складах та зернопереробних підприємствах, для встановлення причин зменшення їх маси, що не обумовлено зміною якості.