• Посилання скопійовано

Чи можна виплатити дивіденди, якщо за минулі роки були збитки?

Податківці пояснюють, що ПКУ не передбачено застосування штрафу за виплату дивідендів за результатами звітного року у разі отримання прибутку (навіть, за умови наявності не перекритих збитків минулих років, що рахуються на балансі понад три роки і перевищують прибуток поточного року)

Чи можна виплатити дивіденди, якщо за минулі роки були збитки?

Коментар до ІПК ДПС від 05.08.2020 р. №3190/ІПК/20-40-04-04-10

Зміст звернення до ДПС

Загальними зборами товариства у 2020 році було заплановано виплатити дивіденди його учасникам у 2021 році за наявності прибутку від діяльності товариства за 2020 рік. Але за результатами господарської діяльності товариства у 2014-2017 роках підприємство накопичило збитки, за якими минув строк позовної давності. У зв’язку з чим у підприємства виникли запитання:

  • чи має право підприємство виплатити дивіденди учасникам товариства у 2021 році за результатами роботи у 2020 році за наявності прибутку від такої роботи, але розмір цього прибутку за 2020 рік буде меншим розміру накопичених збитків за попередні роки діяльності товариства (2014-2017 роки), за якими минув строк позовної давності, тобто розмір прибутку 2020 року не буде покривати/перевищувати розмір накопичених збитків у попередніх роках діяльності товариства;
  • чи будуть застосовані до підприємства фінансові та/або податкові санкції при здійсненні виплати дивідендів за вищенаведених умов.

 

Відповідь податківців

В ІПК податківці спочатку зупинилися на юридичних підставах нарахування та виплати дивідендів.

Право учасників господарського товариства брати участь у розподілі прибутку такого товариства і одержувати його частину (дивіденди) передбачене у п. 1 ст. 116 ЦКУ.

Порядок розподілу прибутку зазначається у статутних документах господарського товариства (ст. 57 ГКУ).

Не забули податківці наголосити й на тому, що питання щодо розподілу чистого прибутку товариства та прийняття рішення про виплату дивідендів у ТОВ належать до компетенції загальних зборів учасників. Це передбачено п. 12 ч. 2 ст. 30 Закону №2275.

Окремо вони навели визначення дивідендів, яке встановлено пп. 14.1.49 ПКУ та п. 4 П(С)БО 15 та дійшли висновку, що дивіденди розраховуються, виходячи з прибутку, визначеного за правилами бухгалтерського обліку.

Бухгалтерський облік базується на чинних нормативних документах з бухгалтерського обліку. А от як саме обліковується цей прибуток та його розподіл податківці не розповіли, оскільки це питання за межами їх повноважень та порекомендували звернутися до Мінфіну.

Від себе додамо, що виплачують дивіденди за рахунок чистого прибутку поточного року, про що свідчить показник за кредитом субрахунку 441 «Прибуток нерозподілений». Якщо за результатами звітного 2020 року буде отримано чистий прибуток (значення рядка 2350 Звіту про фінансові результати), засновники зможуть прийняти рішення про розподіл прибутку. Про це ми писали тут.

Не забули податківці розповісти й про обов’язок сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток у разі виплати дивідендів. Згідно з пп. 57.1-1.2 ПКУ, крім випадків, передбачених пп. 57.1-1.3, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток.

Підпунктом 57.1-1.3 ПКУ встановлено випадки, коли авансовий внесок з податку на прибуток, передбачений пп. 57.1-1.2 цього пункту, не справляється.   

Як саме розраховується та сплачується авансовий внесок з податку на прибуток, ми докладно розповідали тут

 

Чи буде штраф за виплату дивідендів у разі наявності збитку минулих років

У ПКУ є лише одна норма щодо виплати дивідендів у разі наявності збитку, зазначеного у декларації з податку на прибуток. Відповідно до пп. 57.1-1 ПКУ у разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів платник податку на прибуток – емітент корпоративних прав, на які нараховуються дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є у відповідному звітному періоді оподатковуваний прибуток, чи його немає.

Тож платник податку на прибуток має право виплачувати дивіденди платнику податку на прибуток – емітенту корпоративних прав за відсутності оподатковуваного прибутку, зокрема, і за наявності непокритого збитку за минулі роки.

Підтвердили це і податківці в коментованій ІПК Вони зазначили: Кодексом не передбачено застосування штрафних/фінансових санкцій за виплату дивідендів за результатами звітного року у разі отримання прибутку, навіть за умови наявності не перекритих збитків минулих років, що рахуються на балансі понад три роки і перевищують прибуток поточного року.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»