• Посилання скопійовано

Бухоблік операцій, пов’язаних з орендою, приведуть у відповідність до МСФЗ

Мінфін пропонує викласти у новій редакції НП(С)БО 14 «Оренда». А також внести зміни до НП(С)БО 8 та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій

Бухоблік операцій, пов’язаних з орендою, приведуть у відповідність до МСФЗ

28 жовтня 2020 року Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку» (завантажити).

Ним пропонується викласти у новій редакції НП(С)БО 14 «Оренда» (завантажити). А також внести зміни до:

1. НП(С)БО 8 «Нематеріальні активи». Уточнено, що бухгалтерський облік нематеріальних активів ведеться щодо кожного об'єкта за такими групами, зокрема, права користування   майном   (право  користування  земельною ділянкою   відповідно   до  земельного   законодавства,   право користування  будівлею, тощо). Виключено слова  "право  на оренду приміщень";

2.  Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій:

у Класі 1. Необоротні активи:

  • в абзаці другому слова «у фінансовий лізинг» замінити словами «на умовах фінансової оренди»;
  • в абзаці тринадцятому Рахунку 12 «Нематеріальні активи» слова «право на оренду приміщень» виключити;

у Рахунку 01 «Орендовані необоротні активи» Класу 0. Позабалансові рахунки:

  • в абзаці першому слова «оренди (лізингу)» замінити словами «операційної оренди»;
  • в абзацах третьому, четвертому слово «оперативну» замінити словом «операційну».

Таким чином Мінфін намагається привести ці нормативно-правові акти у відповідність до МСФЗ для малих та середніх підприємств відображення у бухгалтерському обліку господарських операцій, пов’язаних з орендою.

Планується, що цей наказ набере чинності з 1 січня 2021 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.

А наразі зауваження та пропозиції до проєкту наказу можна надавати протягом 20 днів з дня його оприлюднення у письмовій та/або електронній формі за адресою: Міністерство фінансів України, 01008, м. Київ-8, вул. Грушевського, 12/2 або 04071, м. Київ,  вул. Межигірська, 11, e-mail: y.shevchuk@minfin.gov.ua.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»