• Посилання скопійовано

План рахунків бухобліку знову змінять (але зовсім трішечки): що нового?

Чергові зміни до плану рахунків пов’язані з обліком коштів клієнтів у небанківських надавачів платіжних послуг та необоротних активів, які розподіляються між власниками

План рахунків бухобліку знову змінять (але зовсім трішечки): що нового?

25 вересня 2024 року Мінфін оприлюднив проєкт свого наказу «Про внесення змін до Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій». Ми повідомляли про це тут. Станом на дату підготовки цього матеріалу наказ ще не затверджено, але давайте подивимося на зміни, які він принесе, разом. 

Очікувані зміни стосуються:

  • бухобліку коштів клієнтів за недіючими рахунками у небанківських надавачів фінансових послуг у разі закриття платіжних рахунків клієнтам відповідно до законодавства;
  • бухобліку необоротних активів або групи вибуття, які призначені для розподілу між власниками.

Тобто, перша зміна – не для всіх юросіб, вона стосується лише тих, хто надає фінпослуги і в кого клієнти мають рахунки. 

А от друга зміна – стосується вже всіх юросіб, які ведуть бухоблік за національними стандартами і не є бюджетниками. Адже власні необоротні активи є майже в кожної юрособи!

 

Бухоблік коштів клієнтів за недіючими рахунками у небанківських надавачів фінпослуг

Пропонується доповнити синтетичний рахунок 67 «Розрахунки з учасниками та кошти клієнтів» субрахунком 676 «Кошти клієнтів за недіючими рахунками» та відповідно доповнити кореспонденцію рахунку 67 «Розрахунки з учасниками та кошти клієнтів» за дебетом і кредитом.

Це пов’язано з тим, що рахунки можуть закриватися в разі наявності підстав, передбачених Законом України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення», а також це може бути пов’язано з порядком закриття і зміни рахунків клієнтів у випадках, передбачених пунктами 114 та 124 Інструкції НБУ від 29.07.2022 №162. До речі, Нацбанк пропонує доповнити Інструкцію №162 пунктом 114-1, який регулюватиме порядок закриття платіжних рахунків ФОПів (докладніше див. тут):

  • Надавач платіжних послуг після отримання інформації від контролюючих органів про припинення підприємницької діяльності ФОПа та перевірки її в Єдиному державному реєстрі або виявлення надавачем платіжних послуг таких відомостей в Єдиному державному реєстрі закриває платіжний рахунок фізичної особи – підприємця, на якому є залишок коштів, та відкриває такій особі платіжний рахунок для власних потреб.
  • Залишок коштів із платіжного рахунку ФОПа перераховується на відкритий надавачем платіжних послуг або вже діючий у цього надавача платіжних послуг платіжний рахунок цієї фізичної особи для власних потреб.
  • Видаткові операції за платіжним рахунком фізичної особи для власних потреб, відкритим надавачем платіжних послуг, здійснюються після звернення фізичної особи до надавача платіжних послуг, пред’явлення нею документів, що дають змогу надавачу платіжних послуг її ідентифікувати та верифікувати, і укладення договору платіжного рахунку.

За кредитом субрахунку 676 відображається збільшення заборгованості надавачів фінансових послуг (крім банків) за коштами при закритті рахунків клієнтів, зокрема в разі наявності підстав, передбачених Законом «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». За дебетом субрахунку відображаються суми повернення коштів клієнтам.

 

Бухоблік необоротних активів або груп вибуття, які призначені для розподілу між власниками

Крім коментованих змін до Інструкції №291, Мінфін планує змінити і НП(С)БО 27. Власне, ці зміни до НП(С)БО 27 і спричинили зміни до Інструкції №291. Ми пишемо про це у цій новині

Після внесення змін до НП(С)БО 27 необоротні активи або групи вибуття, які призначені для розподілу між власниками підприємства, потрібно буде обліковувати за схемою продажу таких активів на субрахунку 286:

  • Дт 13 Кт 10 – списання зносу таких неборотних активів або групи вибуття;
  • Дт 286 Кт 10 – переведення цих активів до групи активів, призначених для розподілу між власниками, за залишковою вартістю.

У зв’язку з цим підкориговано інструкції до субрахунків:

  • 286, за яким тепер ведеться облік наявності та руху необоротних активів та груп вибуття, які визнаються утримуваними для продажу або розподілу;
  • 680, за яким ведеться облік зобов’язань, прямо пов’язаних з необоротними активами та групами вибуття, утримуваними для продажу або розподілу.

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»