• Посилання скопійовано

Вплив змін валютних курсів: що нового у НП(С)БО 21

Мінфін своїм наказом доповнив Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів». Про те, що змінилося, докладніше у новині

Вплив змін валютних курсів: що нового у НП(С)БО 21

Як ми писали раніше, наказом Мінфіну від 24.09.2024 №460 (зареєстрований у Міністерстві юстиції 08.10.2024 за №516/42861) (далі – Наказ №460) були внесені зміни до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів» (далі – НП(С)БО 21). 

Основна новація Наказу №460 це додання в стандарт визначення характеристик монетарної та немонетарної статей.

 

Характеристика перша: який валютний курс брати?

По-перше, у НП(С)БО 21 усюди зʼявилося уточнення, що коли ми говоримо про операції в інвалюті, які відображаються в бухгалтерському обліку, це саме господарські операції. Що насправді не дуже новина, а в бухобліку (на відміну від податкового, який цікавлять тільки доходи та витрати) все, що призводить до зміни кількості активів та/або їх переоцінки, має бути відображено у звітності.  

По-друге, у НП(С)БО 21 уточнено порядок визнання інвалютних статей балансу, зокрема оприбуткування інвалюти. 

Операції в іноземній валюті під час первісного визнання відображаються у валюті звітності шляхом перерахунку суми в іноземній валюті із застосуванням валютного курсу на початок дня, дати здійснення господарської операції (дати визнання активів, зобов’язань, власного капіталу, доходів і витрат). 

Підприємство може операції з безготівкових розрахунків в іноземній валюті відображати у валюті звітності в сумі, визначеній в документах банку, з урахуванням особливостей застосування банком валютного курсу на дату здійснення господарської операції. 

Раніше до цього додавалося обмеження «у разі якщо це не суперечить вимогам податкового і митного законодавства в частині застосування валютного курсу». Тепер на податкові або митні правила сміливо можна буде не звертати уваги і застосовувати той курс, який зазначений у вашій банківської виписці! 

 

Характеристика друга: будуть гроші чи не буде грошей?

Наказом №460 додано уточнення. Воно очевидне для тих, хто і до цього знав, що монетарність – це про гроші:

  • основною характеристикою немонетарної статті є відсутність права отримувати (або зобов’язання надати) фіксовану (або визначену) суму грошей або їх еквівалентів;
  • основною характеристикою монетарної статті є право отримувати (або зобов’язання надати) фіксовану (або визначену) суму грошей або їх еквівалентів.

Це головні значущі моменти щодо змін у НП(С)БО 21

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 10.10.2024 не опублікований.

Автор: Брік Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»