• Посилання скопійовано

Мінінфраструктури роз’яснило нюанси заповнення товарно-транспортної накладної

Мінінфраструктури роз'яснило окремі питання щодо заповнення товарно-транспортної накладної під час перевезень вантажів автомобільними транспортними засобами

Мінінфраструктури роз’яснило нюанси заповнення товарно-транспортної накладної

У листі від 28.05.2014 р. № 5615/25/10-14 Мінінфраструктури нагадало, що товарно-транспортна накладна (далі - ТТН)- єдиний для всіх учасників транспортного процесу юридичний документ, що призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їх переміщення, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи.

Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в України затверджені наказом Міністерства транспорту України від 14.10.97 р. № 363.

Так, відповідно до п. 11.4 Правил, ТТН на перевезення вантажів автомобільним транспортом вантажовідправник повинен виписувати в кількості не менше чотирьох примірників. Після прийняття вантажу згідно з ТТН водій (експедитор) підписує всі її примірники. Перший примірник залишається у вантажовідправника, другий - передається водієм (експедитором) вантажоодержувачу, третій і четвертий примірники, засвідчені підписом вантажоодержувача (у разі потреби печаткою або штампом), передаються Перевізнику.

Окремо слід зазначити, що для деяких видів вантажів під час їх перевезення автомобільним транспортом встановлені спеціалізовані форми ТТН.

Отже, товарно-транспортна накладна є документом, який складається вантажовідправником для оформлення перевезень вантажів відповідно до укладеного договору і використовується для проведення остаточних розрахунків за надані послуги з перевезення вантажів. Оформлена товарно-транспортна накладна має бути у водія транспортного засобу під час здійснення перевезень вантажів за договором перевезення.

Окрім того,  товарно-транспортна накладна є документом, який поряд з іншим призначений для обліку на шляху переміщення товарно-матеріальних цінностей, а також засвідчує матеріальну відповідальність водія Перевізника. В Міністерстві наполягають на виписуванні ТТН в кількості не менше чотирьох примірників та заповненні реквізиту «Пункт розвантаження» під час здійснення кожного відправлення відповідно до поданої заявки або за разовим договором.

Щодо оформлення ТТН, якщо покупець самостійно забирає товар у постачальника, зазначено наступне.

Якщо покупець здійснює перевезення власними автомобільними транспортними засобами товару, право власності на який за договором уже перейшло до нього, водію покупця під час перевезень не потрібно мати ТТН. Натомість у водія має бути: 

- накладна або інший документ, який підтверджує право власності на вантаж;

- посвідчення на право керування ТЗ відповідної категорії;

- реєстраційний документ на ТЗ;

- талон про проходження державного техогляду;

- поліс (сертифікат) обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних ТЗ;

 - дорожній лист з відмітками про проведення передрейсових медогляду водія та огляду технічного стану ТЗ - для водіїв юрособи.

Якщо ж послуга з доставки вантажу надається за плату, і це передбачено в договорі купівлі-продажу, то має місце надання послуги з перевезення вантажу. Відповідно, для надання послуг з перевезення вантажу на договірних умовах водію перевізника необхідно мати ТТН.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»