• Посилання скопійовано

Електронна ТТН на переміщення спирту: ключові нововведення з 4 листопада

04.11.2016 р. набрали чинності зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв. Розглянемо ключові нововведення

Електронна ТТН на переміщення спирту: ключові нововведення з 4 листопада

Нагадуємо, зміни до Порядку ведення Єдиного реєстру товарно-транспортних накладних на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв внесені постановою КМУ від 28.10.2015 р. №864Про це ми уже повідомляли тут>>

Зараз зупинемось докладніше на ключових нововведеннях.

 

За приписами п. 10 Порядку №806, ТТН заповнюють суб'єкти господарювання незалежно від форми власності, що мають ліцензії на виробництво та/або торгівлю спиртом етиловим та алкогольними напоями, під час відвантаження спирту етилового та алкогольних напоїв з акцизного складу. Зверніть увагу: не при кожному відвантаженні, а конкретно при відвантаженні з акцизного складу. ТТН на переміщення алкогольних напоїв складають за формою №1-ТН/алкогольні напої, а для спирту — №1-ТН/спирт (форми затверджені інструкцією Мінтрансу від 28.04.2005 р. №154).

 

Хто складає ТТН на алкоголь?

Акцизні склади спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів мають їх виробники та суб'єкти господарювання, що мають ліцензію на їх продаж (пп. 14.1.6 та пп. 14.1.224 ПКУ). Саме вони повинні виписувати ТТН на алкоголь та реєструвати їх в Єдиному реєстрі. Усі інші реалізатори алкоголю позбавлені такого «щастя», як виписування ТТН на транспортування спирту та/або алкоголю.

 

Форма ТТН на алкоголь

Завдяки змінам ТТН на алкоголь мають бути в електронній формі. Ми мусимо розуміти, що з 04.11.2016 р. транспортування спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів із акцизного складу підприємства, на якому вони виготовляються, без зареєстрованих в Єдиному реєстрі електронних ТТН заборонено.

На сьогодні Єдиний реєстр для алкогольних ТТН реалізовано через електронні форми J/F 1204101 та J/F 1204201.

Отже, складаємо за цими формами ТТН, підписуємо за допомогою електронних підписів:

  • перший підпис ставить головний бухгалтер,
  • другим фіксується підпис керівника, третім ставиться аналог відбитка печатки (за наявності).

Певна річ, заздалегідь слід подбати про посилені сертифікати відкритих ключів електронного цифрового підпису таких осіб.

Підтвердженням факту реєстрації ТТН у Єдиному реєстрі є наявність квитанції в електронній формі. Далі можемо відправити зареєстровану ТТН отримувачу товару та його перевізнику.

Після її подання представникові контролюючого органу на акцизному складі коригувати ТТН уже немає можливості.

 

Чи передбачена відповідальність за нереєстрацію ТТН в Єдиному реєстрі?

Формально п. 14 Порядку №806 говорить про те, що після перевірки інформації, внесеної до ТТН, представник контролюючого органу на акцизному складі проставляє відмітку про погодження ввезення (вивезення) спирту етилового та алкогольних напоїв (штамп «В'їзд дозволено» («Виїзд дозволено») та особистий підпис (п. 230.15 та п. 230.16 ПКУ). Але це стосувалося тільки примірників ТТН у паперовій формі.

Щодо електронних ТТН такого припису немає.

Крім того, незрозуміло, як саме буде накладатися погоджувальний підпис представника-податківця у разі заповнення електронної ТТН. Iз цими моментами треба бути дуже уважними, адже, як ми знаємо, ст. 17 Закону 481/95-BP передбачено штрафні санкції у розмірі 200% вартості вивезеної або транспортованої продукції, але не менше 15000 грн у разі вивезення спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів з території акцизного складу або транспортування такої продукції без відмітки представника органу доходів і зборів на ТТН про погодження відпуску.

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»