• Посилання скопійовано

ТТН як первинний документ - консультують податківці

Податківці розповіли, чи можна вважати товарно-транспортну накладну первинним документом, який дає право на врахування у складі витрат вартості товарно-матеріальних цінностей при формуванні витрат

ТТН як первинний документ - консультують податківці

Журнал "Вісник. Офіційно про податки" 

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінрезультату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінзвітності підприємства відповідно до ПБО або МСФЗ, на різниці, які виникають згідно з положеннями Кодексу.

Кодексом не передбачено коригування фінрезультату до оподаткування на різниці за операціями, в яких у первинних документах вартість відвантаження товарно-матеріальних цінностей (далі — ТМЦ) відрізняється від вартості постачання ТМЦ. Отже, такі операції відображаються відповідно до правил бухобліку.

Згідно зі ст. 9 Закону про бухоблік підставою для бухобліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення цих операцій. Первинні документи мають бути складені під час здійснення господарської операції, а якщо це неможливо — безпосередньо після її закінчення.

Відповідно до Правил №363 товарно-транспортна накладна — єдиний для всіх учасників транспортного процесу юридичний документ, що призначений для списання ТМЦ, обліку на шляху їх переміщення, оприбуткування, складського, оперативного та бухобліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи.

 

Товарно-транспортна накладна є первинним документом, який дає право на врахування вартості ТМЦ у складі витрат

 

У разі її відсутності втрачається право на врахування витрат на перевезення, оскільки такі витрати не вважаються фактично підтвердженими.

Світлана Тимощук,

начальник відділу розгляду звернень Управління вдосконалення методології податку на прибуток підприємств Департаменту методологічної та нормотворчої роботи ДФСУ

***

Від редакції Дт-Кт

Відповідно до п. 1 Переліку №207 для водія юридичної або фізичної особи – підприємця, що здійснює вантажні перевезення на договірних умовах, в наявності серед інших документів має бути товарно-транспортна накладна (далі – ТТН). 

Тому саме кожна надана перевізником послуга з перевезення має бути підтверджена актом щодо надання послуги з перевезення та відповідної ТТН.

Тож ТТН може підтверджувати тільки витрати щодо перевезення товарів сторонньою організацією.

А от видаткова накладна є документом, який застосовується для фіксування факту відвантаження запасів.

***

Аналітика від Дт-Кт на тему:

Продаж товару з доставкою: які документи слід оформити?

Аналітика від Дт-Кт: відображаємо в обліку покупця витрати з транспортування

Коли складання товарно-транспортної накладної є обов'язковим 

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»