• Посилання скопійовано

Коли складання товарно-транспортної накладної є обов'язковим

Товарно-транспортна накладна відноситься до первинної транспортної документації, ведення форм якої для всіх суб'єктів господарської діяльності незалежно від форм власності є обов'язковим

Коли складання товарно-транспортної накладної є обов'язковим

ДФС у Рівненській області у листі від 07.10.2016 р. №2388/10/17-00-12-02-10 нагадує, що відповідно до Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Українітоварно-транспортна накладна - це єдиний для всіх учасників транспортного процесу юридичний документ, що призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їх переміщення, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи.

Відповідно до п. 1 Переліку № 207 для водія юридичної або фізичної особи – підприємця, що здійснює вантажні перевезення на договірних умовах, в наявності серед інших документів має бути товарно-транспортна накладна (далі – ТТН). 

Тому саме кожна надана перевізником послуга з перевезення має бути підтверджена актом щодо надання послуги з перевезення та відповідної ТТН.

А ось власний вантаж підприємство може провозити, не складаючи ТТН. Це видно з переліку обов’язкових документів, зазначених у п. 2 Переліку № 207. 

***

  • Докладніше про те, коли потрібна ТТН, які документи будуть підтвердженням витрат на транспортування при самостійному перевезенні товару та як відображаються такі витрати в обліку, читайте в аналітичній статті>>
  • Чи можна використовувати самостійно виготовлені бланки товарно-транспортної накладної? Думку ДФС читайте тут, а Мінінфраструктури тут.
  • Про те, як правильно оформити ТТН, якщо підприємство-продавець надає послуги з доставки придбаного покупцем вантажу, вказуючи цю вартість у видатковій накладній, фахівці "ДК" розповідали в аналітиці. 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у Рівненській області

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»