• Посилання скопійовано

Особливості декларування доходів — «гаряча лінія» Дрогобицької ОДПІ

Під час проведення чергового сеансу телефонного зв’язку «гаряча лінія» з платниками податків спілкувався заступник начальника Дрогобицької ОДПІ В.Cкоропад.

Як оподатковуються доходи від продажу рухомого майна?

Дохід від продажу рухомого майна обкладають за ставкою 5 відсотків (абз. 1 п. 173.1 і п. 167.2 ПКУ). Як виняток ставка податку на доходи від продажу одного легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера за звітний рік становить 1 відсоток (п. 173.2 ПКУ).

Якщо рухоме майно продає нерезидент, податок на доходи він сплачує за ставкою 15 або 17 відсотків (пункти 173.6 і 167.1 ПКУ).

Визначаючи дохід від продажу рухомого майна, слід орієнтуватися на ціну, зазначену у договорі. Водночас величина доходу не має бути менша за оціночну вартість об’єкта продажу.

За якою податковою адресою фізична особа повинна подати річну податкову декларацію про майнове становище і доходи та сплачувати податок, якщо вона зареєстрована (прописана) в одному місці, а дохід отримує в іншому?

Відповідно до пункту 49.1 статті 49 Податкового кодексу України податкова декларація подається за звітний період в установлені Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податку.

Податковою адресою платника податків — фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в органі ДПС. Платник податків — фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси (п. 45.1 ст. 45 ПКУ).

Виходячи з наведеного, платник податків, який проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, повинен подати податкову декларацію про майнове становище і доходи громадян до органу ДПС за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Чи потрібно подавати річну декларацію, якщо протягом року доходи отримували від кількох податкових агентів?

Згідно з пп. «є» п. 176.1 статті 176 Податкового кодексу подавати податкову декларацію за результатами звітного року потрібно у строки, передбачені для платників податку на доходи фізичних осіб, якщо протягом календарного року дохід, що оподатковується за ставками, встановленими пунктом 167.1 статті 167 цього Кодексу, виплачується платнику податку двома або більше податковими агентами, і при цьому загальна сума такого доходу за будь-який календарний місяць перевищує 10-кратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році — 9410 грн).

У яких випадках фізична особа звільняється від обов’язкового подання декларації?

Пунктом 179.4 статті 179 Податкового кодексу України передбачено, що платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації, зокрема:

незалежно від виду та суми отриманих доходів платниками податку, які є неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року;

перебувають під арештом або є затриманими чи засудженими до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав станом на кінець граничного строку подання декларації;

перебувають у розшуку станом на кінець звітного податкового року;

перебувають на строковій військовій службі станом на кінець звітного податкового року.

Який порядок декларування майна, отриманого неповнолітньою дитиною у спадщину від померлого дядька? Чи потрібно сплачувати податок від успадкованого майна?

Відповідно до підпункту «а» пункту 179.4 статті 179 Кодексу платники податку звільняються від обов’язку подання податкової декларації незалежно від виду та суми отриманих доходів, зокрема якщо вони є неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави станом на кінець звітного податкового року.

Згідно з пунктом 179.6 статті 179 Кодексу зобов’язання щодо заповнення та подання податкової декларації від імені платника податку покладається опікуна щодо доходів, отриманих неповнолітньою дитиною.

Розмір ставки, що застосовується до відповідного об’єкта спадщини, залежить від родинних стосунків членів сім’ї фізичної особи і спадкоємця. Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення є її батьки, чоловік або дружина, діти (у тому числі усиновлені). Інші члени сім’ї фізичної особи вважаються такими, що мають другий ступінь споріднення.

При отриманні спадщини спадкоємцями, що не є членами сім’ї спадкодавця першого ступеня споріднення, вартість такої спадщини оподатковується за ставкою 5 відсотків податку на доходи фізичних осіб.

Таким чином, у разі отримання неповнолітньою дитиною будь-якого об’єкта спадщини від дядька, який не є членом сім’ї першого ступеня споріднення, декларацію про майновий стан і доходи повинні подавати опікуни.

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»