• Посилання скопійовано

Виправлення самостійно виявлених помилок у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу)

Лист ДПСУ від 19.04.2012 р. №11361/7/15-1217 «Щодо виправлення самостійно виявлених помилок у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу)»

Податкова надала методичну допомогу щодо виправлення самостійно виявлених помилок у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями (Наказ ДПАУ від 16.05.2011 р. №285).

У ст. 9 і 10 ПКУ, у яких визначено вичерпний перелік загальнодержавних податків і зборів, такий податок як «частина чистого прибутку (доходу)» відсутній.

Відповідно до п. 3 Порядку відрахування до держбюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднанням (постанова КМУ від 23.02.2011 р. №138) частина чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до держбюджету, визначається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями відповідно до форми розрахунку, встановленої ДПС , та зазначається у декларації з податку на прибуток підприємства (Наказ Мінфіну від 28.09.2011 р. №1213).

Розрахунок частини чистого прибутку (доходу) разом з фінзвітністю, складеною відповідно до П(С)БО, подається державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями до органів ДПС у строк, передбачений для подання декларації з податку на прибуток підприємств.

Таким чином, «частина чистого прибутку (доходу)» не є податковим платежем, тож порядок виправлення помилок, визначений ст. 50 ПКУ, для уточнення показників Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) не застосовується. Водночас, контроль за відрахуванням до держбюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями покладено на ДПС згідно із Порядком №138.

Частина чистого прибутку визначається за результатами фінансово-господарської діяльності та розраховується за правилами бухобліку.

Згідно з п. 4 П(С)БО 3 (наказ Мінфіна від 31.03.99 р. №8) прибуток – це сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати. Чистий прибуток (збиток) розраховується як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від звичайної діяльності та надзвичайного прибутку, надзвичайного збитку та податків з надзвичайного прибутку (п. 37 П(С)БО 3). Зазначена сума вказується у ряд. 220 «Чистий прибуток» або ряд. 225 «Чистий збиток» Звіту про фінансові результати.

Відповідно до п. 4 П(С)БО 6 (наказ Мінфіну від 28.05.99 р. №137) виправлення помилок, допущених при складанні фінзвітів у попередніх роках, здійснюється шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок звітного року, якщо такі помилки впливають на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку).

Виправлення помилок, які відносяться до попередніх періодів, вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінзвітності (п. 5 П(С)БО 6).

Пп. 20.1 п. 20 П(С)БО 6 визначено, що у примітках до фінзвітів слід розкривати інформацію щодо виправлення помилок, які мали місце в попередніх періодах, зокрема, статті фінзвітності минулих періодів, які були переобраховані з метою повторного подання порівняльної інформації.

Отже, державні унітарні підприємства (їх об’єднання), у разі якщо вони допустили помилки при складанні фінзвітності, мають право їх виправити помилки за допомогою відображення відповідної порівняльної інформації у фінзвітності.

Таким чином, у зв’язку з тим, що частина чистого прибутку визначається відповідно до правил ведення бухобліку, то у разі зазначення помилки у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) за відповідний період, платник має право виправити відповідну помилку у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) за відповідний період, платник має право виправити відповідну помилку у Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) за наступний звітний період, який складається наростаючим підсумком. У разі зазначення помилки Розрахунку частини чистого прибутку (доходу) у попередніх роках, платник має право виправити відповідну помилку у Розрахунку частини прибутку (доходу) за наступний звітний рік.

Разом з тим ДПС зазначає, що п. 13 ст. 29 Бюджетного кодексу, ст. 11 Закону від 21.09.2006 №185-V «Про управління об’єктами державної власності», а також Порядок відрахування до держбюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об’єднанням не передбачають, що частина чистого прибутку (доходу) державних унітарних підприємств та їх об’єднань, що вилучається до держбюджету відповідно до закону, та дивіденди (дохід), нараховані на акції (частки, паї) госптовариств, у статутних капіталах яких є держвласність, сплачуються відповідно до ПКУ.

Відповідно до ст. 164 та ст. 166 Кодексу про адмінправопорушення відсутність бухобліку або ведення його з порушеннями установленого порядку, неподання фінзвітності, неподання, несвоєчасне подання або подання не в повному обсязі на вимогу органів ДПС для проведення позапланових перевірок первинних документів, регістрів бухобліку, податкової звітності та інших документів, що пов’язані із такими зобов’язаннями, дотриманням вимог іншого законодавства, контроль за яким покладено на зазначені органи тощо, тягнуть за собою накладення штрафу.

Тож, платники зазначеного платежу у разі самостійного виявлення факту, заниження зобов’язання у Розрахунку не притягуються до відповідальності, передбаченої ПКУ, але враховуючи норми Кодексу про адмінправопорушення, притягуються до адмінвідповідальності.

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»