• Посилання скопійовано

Заповнення і подання декларації акцизного податку

Чи повинен платник акцизного податку заповнювати та подавати разом з декларацією акцизного податку всі розділи декларації та додатки до неї у разі здійснення діяльності з одним видом підакцизних товарів (продукції)?

Відповідно до п. 223.2 ст. 223 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі — ПКУ) платник податку з підакцизних товарів (продукції), вироблених на митній території України, та імпортер алкогольних напоїв та тютюнових виробів подає щомісяця не пізніше 20 числа наступного періоду органу державної податкової служби за місцем реєстрації декларацію акцизного податку за формою, затвердженою у порядку, встановленому ст. 46 цього Кодексу. Форму декларації акцизного податку (далі — декларація) і Порядок заповнення та подання декларації акцизного податку (далі — Порядок) затверджено наказом ДПА України від 24.12.2010 р. №1030. Відповідно до розділу ІІІ Порядку декларація подається платником акцизного податку до органу державної податкової служби (далі — органи ДПС) за місцем реєстрації платника за кожен звітний (податковий) період, що дорівнює календарному місяцю, незалежно від того, чи провадив такий платник господарську діяльність у цьому періоді. Декларація складається із загальної частини, що містить необхідні обов’язкові реквізити платника, та чотирьох розділів, що складаються платниками залежно від виду підакцизних товарів, додатків розрахунків для обчислення суми податку залежно від виду встановлених ставок акцизного податку, а також розділу, що заповнюється працівниками органів державної податкової служби (далі — органи ДПС) після подання декларації (п. 2 р. ІІ Порядку).
Платником акцизного податку заповнюються відповідний розділ і додатки до нього Декларації акцизного податку, які відповідають виду господарської діяльності платника та виду підакцизних товарів (продукції) (п. 4 р. ІІІ Порядку). Виходячи з цього до декларації мають надаватися лише ті розділи, розрахунки та розшифровки відповідно, до яких платник акцизного податку визначає податкові зобов’язання зі сплати податку. Відповідно до статті 8 Бюджетного кодексу України від 8 липня 2010 року №2456 наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011 р. №11 затверджено, зокрема, Класифікацію доходів бюджету, в якій податкові надходження зі сплати акцизного податку із вироблених в Україні товарів та із ввезених на територію України підакцизних товарів обліковуються за різними кодами класифікації доходів бюджету. З метою обліку нарахованих і сплачених сум платежів до бюджету органами ДПС на кожен поточний рік відкриваються особові рахунки за кожним платником та кожним видом платежу, які повинні сплачуватися такими платниками. Нарахування в картках особових рахунків податкових зобов’язань здійснюється на підставі податкової звітності платника (п. 3.1 розділу 3, пп. 4.2.1 п. 4.2 розділу 4 Інструкції про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку платежів до бюджету, контроль за справлянням яких здійснюється органами державної податкової служби України, затвердженої наказом ДПА від 18.07.2005 р. №276, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 02.08.2005 р. за №843/11123).
Отже, платник акцизного податку, у якого виникають податкові зобов’язання зі сплати цього податку одночасно з вироблених в Україні товарів та із ввезених на територію України товарів, подає окремі податкові декларації із зазначенням відповідного виду платника акцизного податку у п. 5 загальної частини декларації. А саме: залежно від коду БК та визначення платника чарунки у гр. 5 «Вид платника акцизного податку» загальної частини Декларації акцизного податку мають бути заповнені для наступних кодів бюджетної класифікації так:
1) з вітчизняних товарів (код БК 1402) — одночасно або окремо 212.1.1, 212.1.4, 212.1.7, 212.1.8, відповідно до пункту 212.1 статті 212 Кодексу;
2) з імпортованих товарів (код БК 1403) — одночасно або окремо 212.1.2, 212.1.5, 212.1.6 та 212.1.8 тільки одночасно із 212.1.2, відповідно до пункту 212.1 статті 212 Кодексу.

Джерело: ДФС у м. Києві

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»