• Посилання скопійовано

Подання фінзвітності з 2014 року з урахуванням податкових різниць – право, а не обов'язок

Платники податку на прибуток, починаючи зі звітних періодів 2014 року, мають право зазначати тимчасові та постійні податкові різниці у складі фінансової звітності

Подання фінзвітності з 2014 року з урахуванням податкових різниць – право, а не обов'язок

ДФСУ в інформаційно-довідковому ресурсі “ЗІР” (категорія 102.20.02) роз’яснили, чи є обов’язковим для платника податку на прибуток подання з 01.01.2014 фінансової звітності з урахуванням податкових різниць?

Відповідно до п. 46.2 ст. 46 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) платник податку на прибуток подає разом з відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. 

Платники податку на прибуток, малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу України, подають разом з річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. 

У складі фінансової звітності платник податків має право зазначати тимчасові та постійні податкові різниці за формою, встановленою центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику.

Згідно з п. 1 підр. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ методика бухгалтерського обліку тимчасових та постійних податкових різниць затверджується у порядку, передбаченому Законом України від 16 липня 1999 року № 996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», публікується до 1 квітня 2011 року та набирає чинності з 1 січня 2014 року. Суб’єкти господарювання - платники податку на прибуток подають фінансову звітність з урахуванням податкових різниць починаючи із звітних періодів 2014 року.

Зокрема, наказом Міністерства фінансів України від 25.01.2011 № 27 затверджено Положення бухгалтерського обліку «Податкові різниці» (далі – Положення). Це Положення визначає методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про податкові різниці та її розкриття у фінансовій звітності. Інформація, що підлягає розкриттю згідно з цим Положенням, наводиться у примітках до фінансової звітності за формою, наведеною у додатку до цього Положення.

Отже, платники податку на прибуток починаючи із звітних періодів 2014 року мають право зазначати тимчасові та постійні податкові різниці у складі фінансової звітності, яка подається ними разом з відповідною податковою декларацією згідно з вимогами п. 46.2 ст. 46 ПКУ.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»