• Посилання скопійовано

Нова форма декларації з туристичного збору: наказ опубліковано!

В зв’язку із зміною порядку розрахунку туристичного збору з 01.01.2019 р. виникла необхідність видання і нової форми декларації з цього податку. Однак МФУ не особливо поспішає з цим і нова форма з’явилась тільки зараз (а оприлюднена буде 13.08.2019 р.). Дізнаємося, коли ж доведеться застосовувати нову форму декларації

Нова форма декларації з туристичного збору: наказ опубліковано!

Нагадаємо, що з 01.01.2019 було змінено порядок нарахування туристичного збору. Детально практику використання нового підходу ми розглядали тут.

В зв’язку із такими змінами повинна була і змінитись форма Декларації з цього податку. Однак МФУ з цим не поспішав, то ж платники податку звітувались за І квартал ще за старою формою (про що зазначали і самі податківці).

Наразі з’явився текст Наказу МФУ від 08.05.2019 р. №186 яким внесено зміни до форми Податкової декларації з туристичного збору. Наказ мав набрати чинності з дня офіційного опублікування. І ось 13 серпня його було опубліковано в "Офіційному Віснику" № 61. 

Зокрема Декларація отримала Додаток, який називається «Розрахунок №2 податкових зобов'язань з туристичного збору» в якому зокрема зазначається кількість діб розміщення, мінімальну заробітну плату та ставку податку в залежності від типу туризму (внутрішній або в’їзний).

Окрім цього у Розділі ІІ Додатку здійснюється розрахунок авансових внесків з туристичного збору а також вказуються реквізити рішення органу самоврядування про встановлення таких авансових внесків (що передбачені п. 268.7.1 ПКУ).

Зауважимо, що Колонки 7 – 12 Декларації будуть підлягати заповненню за звітні періоди починаючи з 01 січня 2020 року – після дати набрання чинності постановою КМУ №891.

Оскільки останній день подання декларації за І півріччя 2019 року спливає 9 серпня (на дату якого наказ ще не буде опубліковано), то і зараз звітуватись доведеться за старою формою декларації.

 

Коли ж звітувати за новою формою?

Пункт 46.6 ПКУ каже, що у разі запровадження нової форми декларації їх застосування перебачено з наступного кварталу за днем їх оприлюднення. Зважаючи, що оприлюднення відбулося в серпні, то звітуватись використовуючи нову форму, за нормами ПКУ, необхідно буде тільки за рік (2019).

Однак, сподіваємось, що податківці підуть на зустріч платникам податку і повідомлять про можливість (а фактично їхньої згоди) відзвітуватись за новою формою вже за 9 місяців 2019 року.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»