• Посилання скопійовано

За якою ознакою відображається в єдиній звітності з ПДФО, ЄСВ та ВЗ одноразова карантинна допомога?

Дохід у вигляді одноразової матеріальної допомоги відображається у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «194» як виплати, що не включаються до оподатковуваного доходу

За якою ознакою відображається в єдиній звітності з ПДФО, ЄСВ та ВЗ одноразова карантинна допомога?

Податківці у підкатегорії 103.25 «ЗІР» зазначили, що відповідно до ст. 2 Закону №1071 застрахована особа має право на отримання одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам у розмірі вісім тисяч гривень. При цьому застрахована особа, що має право на отримання зазначеної допомоги, має бути найманим працівником суб’єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з ЄДР станом на 31 жовтня 2020 року та відповідає визначеним у Переліку видів економічної діяльності, що визначається Кабінетом Міністрів України, або фізичною особою – підприємцем, основний вид економічної діяльності якого заявлений першим у відомостях з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань станом на 31 жовтня 2020 року та відповідає визначеним у Переліку видів економічної діяльності.

Перелік основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи, пов’язані із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), що призводять до тимчасової зупинки роботи суб’єктів господарювання, затверджений постановою КМУ від 09.12.2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» із змінами та доповненнями (абз. 2 п. 4 ст. 1 Закону №1071).

Відповідно до п. 15 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку на доходи фізичних осіб не включається дохід у вигляді одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, що виплачується (надається) такому платнику податку за рахунок коштів державного бюджету відповідно до ст. 2 Закону №1071.

Разом з тим, доходи, зазначені в п. 15 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, звільняються від оподаткування військовим збором (пп. 1.10 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

При цьому, відповідно до пп. 165.1.49 ПКУ не оподатковуються інші доходи, які згідно з ПКУ не включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Розрахунок) та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі – Порядок), затверджено наказом Мінфіна від 13.01.2015 р. №4 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15.12.2020 р. №773).

Згідно з п. 4 розд. IV Порядку в додатку 4 «Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору» до податкового розрахунку (далі – додаток 4ДФ до Розрахунку) у графі 6 «Ознака доходу» зазначається ознака доходу, наведена у розд. 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» додатку 2 до Порядку.

Враховуючи викладене, дохід у вигляді одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам у розмірі 8000 грн., що виплачується за рахунок коштів державного бюджету відповідно до ст. 2 Закону №1071, відображається у додатку 4ДФ до Розрахунку за ознакою доходу «194» як виплати, що не включаються до оподатковуваного доходу. 

 

Від редакції: Але податковим агентом таких доходів є ПФУ. Тому саме він має відображати в додатку 4ДФ ці суми та відправляти їх до ДПС.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»