• Посилання скопійовано

Як відобразити подарунки в єдиній звітності?

Якщо вартість подарунків перевищує вказаний розмір, то сума такого перевищення відображається в єдиній звітності за формою 4ДФ під ознакою доходу «126»

Як відобразити подарунки в єдиній звітності?

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що об’єктом оподаткування податку на доходи фізичних осіб (надалі – ПДФО) є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід відповідно до пп. 163.1.1 ПКУ.

Не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу податку на доходи фізичних осіб вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) – у частині, що не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі згідно з пп. 165.1.39 ПКУ.

Отже, якщо платником ПДФО отримано новорічні подарунки у вартості, що не перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року, то вартість таких подарунків не включається до оподаткованого доходу. При цьому, якщо вартість подарунків перевищить 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), то сума перевищення включається до розрахунку загального місячного (річного) оподаткованого доходу ПДФО.

Звертаємо увагу, якщо новорічні подарунки дарувалися у 2022 році, то вартість неоподатковуваних подарунків обчислюється виходячи з розміру мінімальної заробітної плати станом на 1 січня 2022 року, а якщо у 2023 році, то з нового розміру мінімальної заробітної плати встановленої на 1 січня 2023 року.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку ум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою 4ДФ затверджено наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. №4 зі змінами і доповненнями (надалі – Порядок №4).

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку №4 вартість подарунків, якщо їх вартість не вище встановленого співвідношення до однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 01 січня звітного податкового року, за винятком грошових виплат у будь-якій сумі відображається в податковому розрахунку за формою 4ДФ під ознакою доходу «160».

Якщо вартість подарунків, перевищує вказаний розмір, то сума такого перевищення відображається у податковому розрахунку за формою 4ДФ під ознакою доходу «126».

А також, Шановні платники податків, звіт об’єднаного податкового розрахунку з 1 січня 2023 року подається за новою формою (юридичні особи подать формат J0500108, а фізичні особи – F0500108). Граничний термін подання об’єднаного податкового розрахунку за IV квартал 2022 року – 9 лютого 2023 року.

Джерело: Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»