• Посилання скопійовано

Декларація з податку на прибуток знову зміниться

17 січня ДПС оприлюднила проєкт Наказу Мінфіну, яким пропонується викласти у новій редакції декларацію з податку на прибуток та внести деякі зміни до її додатків

Декларація з податку на прибуток знову зміниться

17 січня 2023 року ДПСУ оприлюднила проєкт Наказу Мінфіну (завантажити), яким пропонується:

  • викласти у новій редакції декларацію з податку на прибуток (завантажити);
  • внести зміни до додатків до декларації з податку на прибуток (завантажити).

Очікується, що у разі затвердження цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

А поки що зауваження та пропозиції до проєкту наказу від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються протягом одного місяця від дати його розміщення на вебпорталі ДПС на адреси розробника: поштову – 04655, МПС, Київ – 53, Львівська площа, буд. 8, електронну – post@tax.gov.ua, а також на поштову адресу Державної регуляторної служби України – 01011, м. Київ, вул. Арсенальна, буд. 9/11. 

 

Що зміниться?

Згідно з пояснювальною запискою:

1) Законом №2330 ПКУ доповнено новим пунктом 142.4 щодо особливостей оподаткування платників податку – учасників індустріального парку. З метою приведення декларації до цих змін:

  • рядок 10 «Особливі примітки» доповнюється позицією щодо подання Декларації учасником індустріального парку;
  • показники Декларації новими рядками, в яких зазначаються передбачені пунктом 142.4 статті 142 Кодексу об’єкти оподаткування;
  • додаток ТЦ до Декларації викладається в новій редакції (завантажити).

2) Законом №2480 передбачено тимчасове, за звітні періоди  2022 року, для учасників процедури врегулювання заборгованості, які беруть участь у взаєморозрахунках, що проводяться в цілях реалізації заходів, передбачених статтею 4 Закону «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», які є платниками податку на прибуток підприємств відповідно до розділу III ПКУ, зменшення фінансового результату до оподаткування на суму коштів, отриманих безпосередньо з державного бюджету відповідно до Закону «Про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу», на яку збільшився фінансовий результат до оподаткування відповідно до НПСБО або МСФЗ. У зв’язку з цим додаток РІ до Декларації приводиться у відповідність до положень ПКУ.

3) Законом №2600 викладено у новій редакції пп. «д» пп. 141.4.1 ПКУ щодо визначення доходом нерезидента доходу від продажу чи іншого відчуження нерухомого майна або неподільного об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта нерухомості чи подільного об’єкта незавершеного будівництва, розташованого чи який після прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта буде розташований на території України, що належать нерезиденту. У зв’язку з цим код рядка 7 додатка ПН до рядка 23 ПН до Декларації викладено в новій редакції.

Крім того, новим пунктом 141.12 передбачено особливості оподаткування операцій з першого продажу за договорами купівлі-продажу неподільного житлового об’єкта незавершеного будівництва/майбутнього об’єкта житлової нерухомості. Відповідні особливості оподаткування пов’язані із зменшенням та збільшенням фінансового результату до оподаткування. У зв’язку з цим додаток РІ до Декларації приводиться у відповідність до зазначених положень Кодексу.

4) Законом №2719 внесено зміни, зокрема, до підрозділу 4 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, який доповнено пунктами 66 та 67 щодо зменшення та збільшення фінансового результату до оподаткування, зокрема, на суму нарахованих доходів (витрат) від операцій, пов’язаних з отриманням об’єктів права власності російської федерації та її резидентів, врахованих у фінансовому результаті до оподаткування. У зв’язку з цим додаток РІ до Декларації приводиться у відповідність до зазначених положень Кодексу.

5) Законом №2720 ПКУ доповнено пунктом 141.13, який визначає особливості оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі.

У зв’язку з цими змінами Декларацію доповнено додатком ОВ (завантажити), в якому платники податку на прибуток підприємств, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, відображатимуть суму авансових внесків за кожний пункт обміну іноземної валюти, яка сплачується щомісяця та є невід’ємною частиною податку на прибуток підприємств.

Сплачена протягом звітного (податкового) періоду сума авансових внесків з податку на прибуток підприємств зменшує податкові зобов’язання з податку на прибуток підприємств, розраховані за результатами такого звітного (податкового) періоду за ставкою, визначеною пунктом 136.1 ПКУ, у сумі, що не перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання за такий податковий (звітний) період.

Тому додаток ЗП до Декларації доповнено рядком 16.5, в якому відображається сума нарахованих та сплачених авансових внесків з пунктів обміну іноземних валют, що зменшує суму нарахованого податкового зобов’язання з урахуванням положень ПКУ. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»