• Посилання скопійовано

Що буде з єдиною звітністю у разі передання адміністрування з ЄСВ до ПФУ?

За словами Южаніної, конкретні строки, порядок та форму подання звітності законопроєктами не визначено – їх встановлюватиме ПФУ за погодженням з Мінсоцполітики. Тобто наразі долю єдиної звітності не вирішено

Що буде з єдиною звітністю у разі передання адміністрування з ЄСВ до ПФУ?
Южаніна у своєму Телеграм-каналі підкреслила, що У Верховній Раді групою народних депутатів від СН на чолі з Г. Третьяковою  07.08.2023 р. зареєстровано законопроєкти № 9569 і № 9570. Ми про це також писали ось тутКлючова пропозиція: з 2024 року передати адміністрування ЄСВ від ДПС до Пенсійного фонду.
 
 
Сплата ЄСВ - на рахунки територіальних органів Пенсійного фонду
Подавати звітність про нарахування ЄСВ - через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду в електронній, а страхувальникам, у яких кількість застрахованих осіб не перевищує п’ять осіб, – за їх вибором у паперовій формі. 
Конкретні строки, порядок та форму подання звітності законопроєктами не визначено – їх встановлюватиме ПФУ за погодженням з Мінсоцполітики. 
Але в червні на сайті ПФУ було опубліковано аналогічний законопроєкт, згідно з яким планувалося, що сплата ЄСВ страхувальниками, а також подання звітності з ЄСВ здійснюватимуться щомісяця. 
Відповідно, звітність із ПДФО і ВЗ подаватиметься щокварталу до ДПС. 
ФОПам доведеться подавати до ПФУ окремий річний звіт про нарахований за себе ЄСВ, а не у складі річної декларації. 
Дискусії про доцільність повернення функцій адміністрування ЄСВ Пенсійному фонду тривають, відколи їх було передано ще Міністерству доходів і зборів з 1 жовтня 2013 року. Тобто вже 10 років. 
Можливо, ці дискусії і мають право на існування, а от епопею з об’єднанням/розділенням звітності давно вже слід припинити.
 
 
Об’єднана квартальна звітність діє з 2021 року 
30 вересня 2021 року (тобто через 9 місяців дії непродуманої ініціативи) уряд подав до ВР проєкт закону № 6120, який змінює період подання платниками звітності з ЄСВ і ПДФО з квартального на місячний. 
Ще через рік, 6 вересня 2022 року, цей законопроєкт прийняли за основу. 
Ну от, минув іще майже рік, маємо нову ініціативу, тоді як робочі групи щодо законопроєкту № 6120 зайшли у глухий кут. 
Про те, що навіть СБУ в листі до голови податкового комітету звертає увагу на необхідність повернення до щомісячної звітності з ЄСВ повідомлялося тут. Можливо, слід уже прийняти хоч якесь рішення. 
Насправді ті, хто призвів до проблем із нарахуванням за лікарняними листками, втратою пенсіонерами вчасних і повних нарахувань пенсій, мали б понести відповідальність або швидше виправляти помилку, чи не так?

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»