• Посилання скопійовано

Лікарняні та відпускові працівнику резидента «Дія.Сіті»

Резидент «Дія.Сіті» у вересні 2023 року нарахував найманому працівникові зарплату, відпусткові та лікарняні. Як відобразити ці суми у бухобліку та податковій звітності?

Лікарняні та відпускові працівнику резидента «Дія.Сіті»

Оподаткування виплат працівнику

Як роз’яснюють податківці, застосування ставок ПДФО залежить від дати отримання статусу резидента «Дія.Сіті».

Юрособа, яка отримала статус резидента «Дія.Сіті» не з початку місяця, оподатковує суми заробітної плати (винагороди), нараховані (виплачені) працівникам та гіг-спеціалістам за такий місяць ПДФО, за ставкою 18%.

Адже ставка ПДФО у розмірі 5%, встановлена п. 170.14 ПКУ, застосовується до доходів платника податку — спеціаліста резидента «Дія.Сіті» з наступного за календарним місяцем, в якому юрособа набула статусу резидента «Дія.Сіті».

Аналогічна ситуація і з ЄСВ.

Якщо підприємство отримало статус резидента «Дія.Сіті» не з початку місяця, то на суму зарплати, нарахованої працівникам, такий резидент нараховує ЄСВ за ставкою 22% на фактично нараховану суму.

А з наступного місяця резидент «Дія.Сіті» на суму зарплати, нарахованої працівникам, нараховує ЄСВ за ставкою 22% з мінімальної заробітної плати (МЗП).

Проте зверніть увагу: ПФУ у листі від 21.04.2023 №15806-17907/У-03/8-2800/23 (див. «ДК» №21/2023) зазначив, що і сума допомоги по тимчасовій непрацездатності з розрахунку на місяць, яка виплачується працівникам резидентів «Дія.Сіті», не має перевищувати розміру мінімальної заробітної плати, встановленої в останньому місяці розрахункового періоду. Позаяк саме з цього розміру доходу за них сплачується ЄСВ. Тобто якщо у певному місяці розрахункового періоду нарахована зарплата буде вища ніж МЗП, то до розрахунку середньої зарплати для оплати листка непрацездатності цього місяця потрапить саме МЗП, а не фактичний розмір зарплати.

Також наголосимо, що зазвичай з метою оподаткування ПДФО до доходу у вигляді зарплати прирівнюються і відпусткові, і лікарняні. Їх навіть у додатку 4ДФ відображають одним рядком, загальною сумою і з однаковою ознакою доходу «101». Отже, і до них мала б застосовуватися та сама ставка.

Проте на практиці податківці чомусь вважають, що до лікарняних працівників резидентів «Дія.Сіті» має застосовуватися ставка 18%. І наполягають, що в додатку 4ДФ такі лікарняні треба відображати з ознакою доходу «127».

А от військовим збором зарплату, відпусткові та лікарняні оподатковуватимуть за ставкою 1,5%, незалежно від розміру.

 

Бухоблік виплат працівнику

Щодо бухгалтерського обліку таких доходів зазначимо таке. Спеціального стандарту бухобліку для резидентів «Дія.Сіті» не створено. Отже, вони відображають свої господарські операції так само, як і решта юросіб.

Тож витрати у вигляді зарплати, нарахованої за окладом тощо, визнаються за загальними правилами НП(С)БО 16. А саме: або під час визнання доходу, для отримання якого вони були понесені (наприклад, якщо йдеться про працівників, які зайняті у виробництві ПЗ, — це зарплата, яка відображається за дебетом рахунку 23 «Виробництво»), або у періоді, коли вони були понесені (адміністрація підприємства, рекламний відділ, відділ збуту тощо).

Лікарняні, так само як і у решти роботодавців, за перші 5 календарних днів оплачуються за кошти роботодавця, тобто списуються на той самий витратний рахунок, на який списується зарплата працівника. А от починаючи з 6-го календарного дня нарахування вже здійснюються за кошти ПФУ. Тому ця частина лікарняних нараховується вже за дебетом субрахунку 378 «Розрахунки з державними цільовими фондами».

Щодо резерву на відпустки, то тут теж жодних пільг: він створюється за загальними правилами, які ми докладно прописали у статті «Резерв на оплату відпусток у 2023 році» в «ДК» №51-52/2022. Там само розповіли і про бухгалтерські проведення, які виникають у зв’язку зі створенням та використанням резерву.

Проте, створюючи цей резерв, треба врахувати правила нарахування ЄСВ на зарплату працівників резидентів «Дія.Сіті». Тож податківці роз’яснювали: резерв відпусткових не є базою нарахування ЄСВ. Тобто формула розрахунку резерву буде аналогічна, але без урахування ЄСВ. Якщо статус резидента отримано не з початку року, то, на нашу думку, треба буде зробити перерахунок відсотка резерву (вже за новою формулою) і далі застосовувати саме його.

 

Податкова звітність

Ситуацію з єдиною звітністю з ПДФО, ВЗ та ЄСВ розглянемо на прикладі лише одного працівника, про якого йдеться у запитанні. Для спрощення пояснень вважатимемо, що всі виплати були нараховані у вересні за один місяць (вересень) і «перехідних» виплат не було.

У такому разі у податковому розрахунку зарплату і відпусткові відображають загальною сумою (рядок 1.1). А лікарняні показують у двох рядках: нараховані за перші 5 днів (рядок 1.3) і нараховані починаючи з 6-го дня (рядок 1.4). Загальну суму фактично нарахованого доходу фіксують у рядку 1.

Проте базою нарахування ЄСВ є лише мінімальна заробітна плата. Тому, на нашу думку, в рядку 2 треба зазначити саме її, тобто 6 700,00 грн. Також цю саму суму треба зазначити у рядку 2.1.

А суму нарахованого ЄСВ, визначеного за ставкою 22% з розміру мінімальної заробітної плати, зазначаємо в рядках 3 і 3.1.

Також наголосимо, що питання заповнення додатка 1 резидентами «Дія.Сіті» наразі залишається неврегульованим і з ним, для уникнення спорів, варто звернутися за консультацією до фахівців ДПС.

А наразі зрозуміло одне: відображені в додатку 1 суми мають бути максимально правдивими і збігатися з даними, зазначеними у податковому розрахунку. А як уже цього досягнути, кожен роботодавець визначає на власний розсуд.

Наша думка така: у додатку 1 всі три виплати треба показати окремо, при цьому звернути увагу на такі особливості.

Зарплату і відпусткові показуємо із зазначенням коду застрахованої особи «1», а в графі 14 тільки рядка про зарплату показуємо кількість днів перебування у трудових відносинах.

Для відпусткових у графі 9 вписуємо код типу нарахувань «10».

Як показувати в додатку 1 лікарняні, ми розповіли в «ДК» №33-34/2021.

 

Зверніть увагу!

Базою нарахування ЄСВ для цього працівника є не фактичні доходи (які щодо всіх трьох виплат відображатимуться у графі 16 додатка 1), а МЗП. Тому, на нашу думку, в першому ж рядку, де показано нарахований дохід у вигляді зарплати, треба в графі 17 зазначити МЗП.

 

У додатку 4ДФ зарплату і відпусткові відображатимемо одним рядком, з ознакою доходу «101». А лікарняні — з ознакою доходу «127», як ми наголосили вище.

 

Щодо декларації з податку на прибуток

Пунктом 135.2 ПКУ визначено, що базою оподаткування операцій резидента «Дія.Сіті» — платника податку на особливих умовах є грошове вираження об’єкта оподаткування, розрахованого за правилами, визначеними цим пунктом та підпунктом 141.9-1.3 ПКУ. У разі здійснення операцій, які є об’єктом оподаткування, у формі, відмінній від грошової, базою оподаткування є вартість такої операції, визначена на рівні не нижче від звичайної ціни.

Резиденти «Дія.Сіті» — платники податку на особливих умовах самостійно визначають суму податку, що підлягає сплаті до бюджету, з урахуванням положень, передбачених п. 135.2137.10 та 141.9-1 ПКУ, та не визначають окремо об’єкт оподаткування, передбачений пп. 134.1.1 ПКУ.

Тобто податкові різниці, передбачені ПКУ, — не для таких резидентів. Отже, наявність у такого резидента резерву на оплату відпусток жодним чином не вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток. Він буде відображений лише у бухгалтерському обліку.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»