• Посилання скопійовано

Новації в реєстрації відокремлених підрозділів нерезидента в ЄДР

Відтепер процедура державної реєстрації відокремлених підрозділів відбуватиметься виключно в ЄДР шляхом звернення до уповноважених суб’єктів державної реєстрації

Новації в реєстрації відокремлених підрозділів нерезидента в ЄДР

Міністерство юстиції України розповідає, що з 03 вересня 2024 року вводиться в дію Закон України №3257-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування діяльності відокремлених підрозділів юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави».

Таким чином, процедура державної реєстрації відокремлених підрозділів відбуватиметься виключно в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр) шляхом звернення до уповноважених суб’єктів державної реєстрації.

Такими суб’єктами є виконавчі органи сільських, селищних та міських рад, Київська та Севастопольська міські, районні, районні у містах Києві та Севастополі державні адміністрації, нотаріуси.

Для проведення відповідної державної реєстрації Міністерство юстиції України наказом від 26.08.2024 №2518/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 18 листопада 2016 року №3268/5», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.08.2024 за №1303/42648, затвердило нову заяву щодо державної реєстрації відокремленого підрозділу юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави (форма 11), яка розміщена на вебсайті Мін’юсту у форматах Excel та PDF за посиланням.

Після проведення державної реєстрації створення відокремленого підрозділу юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави, вже не потрібно буде звертатися до органів державної статистики за отриманням ідентифікаційного коду в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України.

Щодо існуючих відокремлених підрозділів юридичних осіб, утворених відповідно до законодавства іноземних держав, то в цілому відомості про існуючі та зареєстровані (акредитовані) до 03 вересня 2024 року філії та представництва будуть перенесені Міністерством юстиції України до Єдиного державного реєстру. Цей процес триватиме певний період часу.

Водночас наголошуємо, що у разі необхідності відокремленому підрозділу отримати певну публічну послугу, у тому числі у разі необхідності внесення змін до відомостей про такий підрозділ, але відомості про який ще не перенесено до Єдиного державного реєстру, відповідний відокремлений підрозділ може звернутися до Міністерства юстиції України із заявою (форма 11) про перенесення відомостей про нього до Єдиного державного реєстру.

Така заява може бути подана особисто представником відокремленого підрозділу або шляхом надсилання поштовим відправленням із нотаріальним засвідченням справжності підпису заявника. Для такого перенесення не вимагається подання будь-яких додаткових документів та сплата адміністративного збору. Про перенесення до Єдиного державного реєстру відомостей про відокремлений підрозділ буде повідомлено на електронну адресу, зазначену в заяві.

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»