• Посилання скопійовано

УВАГА! За жовтень звітувати з ПДВ слід за новою формою

Податківці наголосили, що оновлені форми декларації з ПДВ застосовуються з 1 листопада 2024 року. Вперше - починаючи зі звітного періоду за жовтень 2024 року

УВАГА! За жовтень звітувати з ПДВ слід за новою формою

ДПС у Львівській області інформує, що відповідно до положень п. 46.6 ПКУ нові форми декларацій (розрахунків) застосовуються для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення.

Таким чином, застосування форм, викладених наказом Мінфіну №400 у новій редакції, починається з 01 листопада 2024 року – для податкової декларації з податку на додану вартість, тобто яка подається починаючи зі звітного (податкового) періоду за жовтень 2024 року. 

Також починаючи з 01 листопада 2024 року за новою формою подається уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок. 

Нагадаємо, що з 01.10.2024 набрав чинності наказ Мінфіну від 09.08.2024 №400 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 26.08.2024 року за №1302/42647, з урахуванням змін, внесених наказом Мінфіну від 28.08.2024 №418 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 09 серпня 2024 року №400», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 03.09.2024 року за №1343/42688 (далі – наказ Мінфіну №400), які опубліковано в "Офіційному віснику України" від 25.09.2024 №82.

У новій редакції затверджено форму декларації з ПДВ, додатки до неї та уточнюючий розрахунок.

Окрім того, внесено зміни до Порядку заповнення декларації, затвердженого наказом Мінфіну від 28.01.2016 №21.

 

Від редакції.

Що нового в декларації з ПДВ?

Наказом №400 викладено форми податкової звітності з ПДВ у новій редакції. Основні зміни – декларацію та уточнюючий розрахунок буде доповнено новими рядками, в яких підлягатимуть відображенню операції з вивезення за межі митної території України у митному режимі експорту окремих видів товарів та інформація про коригування показників за такими операціями.

Додатків до декларації тепер буде шість!

Зокрема, об’єднуються додатки 2 та 3 до декларації у додаток 2, у зв’язку з чим буде змінено порядкові номери додатків 4, 5, 6, 7 до декларації на додатки 3, 4, 5, 6.   

В об’єднаному додатку 2 до декларації передбачено застосування оновленої таблиці 1, в якій структуровано порядок та змінено хронологію надання платниками податку інформації про розрахунок суми від’ємного значення та суми бюджетного відшкодування, а саме: в розрізі звітних (податкових) періодів, у яких виникло від’ємне значення; податкових накладних, згрупованих за періодами їх складання окремо стосовно кожного постачальника товарів / послуг, за яким сформовано таке значення, а також розрахунків коригування, складених на підставі пп. «в» пп. 97.4 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, у разі якщо таке коригування призвело до виникнення від’ємного значення суми, розрахованої згідно з п. 200.1 ПКУ, яка підлягає бюджетному відшкодуванню.  

При цьому з метою повноти контролю правомірності декларування платниками податку суми від’ємного значення, яка сформована за результатами коригування податкових зобов’язань після завершення розрахунків за відповідною операцією з експорту окремих видів товарів та заявлена до бюджетного відшкодування, додаток 2 до декларації доповнено новою таблицею 1.1. У такій таблиці запропоновано зазначати інформацію про розрахунок сум податку за операціями з придбання товарів / послуг, які було враховано на погашення податкових зобов’язань, визначених за операціями з експорту окремих видів товарів, за умови фактичної сплати сум податку таким постачальникам товарів / послуг або до Державного бюджету України.

Оновлена форма додатка 2 до декларації забезпечить проведення автоматизованої перевірки правильності декларування платниками податків суми від’ємного значення під час проведення електронної камеральної перевірки платників податку з питань достовірності нарахування суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість тощо.

Але при цьому до форми декларації вносяться й косметичні правки. Про них ми докладно писали тут.

Також вже є формати для подання в е-формі:

  • декларації з ПДВ: для юросіб – J0200126, для фізосіб – F0200126;
  • уточнюючого розрахунку до декларації з ПДВ: для юросіб – J0217026, для фізосіб – F0217026.

***

Читайте також: Нова форма декларації з ПДВ: аналізуємо Наказ №400

Джерело: ДПС у Львівській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»