• Посилання скопійовано

Поворотна фінансова допомога – випадки з/без ПДФО: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

Сьогодні поговоримо про особливості відображення у формі №1ДФ поворотної фінансової допомоги



Поворотна фінансова допомога має свої особливості, а також деякі пільги та правила, пов’язані з відображенням норм в формі №1ДФ.

У випадку надання поворотної фінансової допомоги фізичною особою юридичній особі (тобто власник, директор надає підприємству), моменти коли ми повертаємо таку допомогу, створюють виплату на його користь доходу. І ми маємо з вами цей дохід відобразити в №1ДФ. Але згідно зі ст. 165 ПКУ цей дохід є неоподатковуваний, тому в №1ДФ ми відображаємо його з ознакою «153», тобто ми повертаємо директору цю суму, коли він дав можливість підприємству отримати поворотну допомогу.

І навпаки - надаємо фізичній особі поворотну фінансову допомогу. В той момент коли ми надали, ми здійснили виплату доходу. Згідно зі ст. 165 ПКУ, цей дохід не оподатковуваний, тому відображається в №1ДФ з ознакою «153». У той момент коли особа повертає, ми отримуємо зарплати, або в інший спосіб, така особа не дохід отримує, а несе витрати. Такі виплати погашення позики не відображаються в №1ДФ.

Отже, запам’ятали: якщо поворотну допомогу ми, юрособа, отримали від фізособи, відображення повернення фізособі боргової суми ми відображаємо в №1ДФ зі «153» ознакою без ПДФО.

Якщо нам повертається 100%, то за умовами договору вона вся стала поворотною. Нам всю її повернули, вона вся неоподатковувана, в формі №1ДФ ознака «153» і відповідно у нас інших зобов’язань щодо ПДФО немає.

Якщо поворотна допомога за певних обставин стала прощеною. Наприклад, підприємство вирішило частину боргу простити. Тобто ви надали поворотну фіндопомогу, визначили дату погашення – 1 квітня 2025 р., але за різних обставин (наприклад, фізична особа померла) або  й просто так вирішили частину боргу простити.

Пам’ятаємо, що пп. 164.2.17 ПКУ дозволяє простити без податку до завершення дати дії договору певну суму поворотної фіндопомоги. Прощення без податку - це 25% від мінімальної зарплати (1043,25). Це прощення поворотної суми, яка не оподатковується, але умова - це дотримання дії договору.

Якщо простити поза терміном дії договору, то виникає оподатковуваний дохід. Якщо договір вже прострочений, то зробіть додаток, пролонгуйте договір, потім певну суму простіть. Ось ця сума є неоподатковуваною і в №1ДФ містить нову ознаку доходу.

З 1 січня 2019 року до Порядку заповнення форми №1ДФ внесено багато нових змін в частині ознак доходів. Ознаки доходів нових форм діють з 1 січня 2019 року і стосуються заповнення звітності за перший квартал 2019 року. Тобто за IV-ий подаємо за старими ознаками, з І кварталу – за новими ознаками. В частині змін ми отримали багато нових ознак доходів. Крім того, старі ознаки доходів приведено до змін у законодавстві минулого року. Тобто все, що минулого року змінилося, відтворено в №1ДФ ознаках уже в оновленій формі. І тому для цієї норми податкового законодавства, яка створилася у змінах, в №1ДФ нарешті з’явилась ознака доходу «189».

У випадку, якщо ми прощаємо позику в частині більшій ніж 25% або у нас іде прощення боргу поза межами дії договору, поза договором вже, в цьому випадку прощення боргу в її повній сумі буде вважатися додатковим благом і відповідно вимагати розрахунок податку.

 

Важливі висновки

1. Отримана юридичною особою сума поворотної фінансової допомоги від фізичної особи не відображається в 1ДФ.

2. Повернення юридичною особою суми поворотної фінансової допомоги фізичній особі відображається в 1ДФ із ознакою доходу «153» у звітному кварталі, в якому здійснено повернення суми.

3. Отримана фізичною особою сума поворотної фінансової допомоги від юридичної особи відображається в 1ДФ із ознакою доходу «153» у звітному кварталі, в якому надано допомогу.

4. Повернення фізичною особою суми поворотної фінансової допомоги юридичній особі не відображається в 1ДФ.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»