• Посилання скопійовано

Без копійок або Як платити зарплату готівкою з 1 жовтня: «7 хвилин» з Тетяною Мойсеєнко

У цьому випуску поговоримо про можливості виплати заробітної плати без копійок



25 вересня 2019 року набрала чинності постанова НБУ від 24.09.2019 р. №117. За нею банки отримали можливість округлювати суми касових операцій за кожним касовим документом. Це відбулося у зв’язку з тим, що у 2018 році сам же Нацбанк запровадив своєю постановою №25 округлення розрахунків за товари, роботи, послуги у зв’язку зі зменшенням в обігу копійок номіналом 1, 2, 5.

Отже, починаючи з 1 жовтня 2019 року розмінні монети номіналами 1, 2, 5 копійок перестають бути засобом платежу. Цю інформацію розміщено на офіційному сайт Нацбанку. Тож усі готівкові розрахунки мають здійснюватися банками в сумах, кратних найменшому номіналу грошових знаків національної валюти, що перебуває в обігу – 10 копійкам.

Як діяти підприємству, коли вони звертаються до банку для отримання грошей і виплати заробітної плати, винагород за договорами ЦПХ, для виплати страхових виплат? Вони замовляють цю готівку, отримують за касовими чеками і далі здійснюють виплату з каси. Як в цьому випадку бути підприємству, коли відтепер банк здійснюватиме розрахунки? Наприклад, за касовим чеком на суму 120 тис. 93 копійки, банк видасть 90 копійок, округляючи до найближчих 10 копійок. У випадку з кінцевим розрахунком заробітної плати в нас виникає борг. Зараз багато бухгалтерів запитують: як діяти і чи є якійсь вихід? Спробуємо розібратися, що можна робити, а що ні.

 

Чого не можна робити?

Не можна застосовувати вислів «заокруглення» для поняття заробітної плати і розрахунків за страховими виплатами, такими як лікарняні, декретні. Тобто ми маємо нараховану суму і належну до виплати з копійками всю повністю виплачувати. За зверненням, за заявою працівника з проханням здійснити округлення, ми не можемо цього використовувати. Працівник не може своєю заявою впливати на рішення роботодавців, порушувати трудове законодавство в частині неповної виплати. Тому забуваємо слово «заокруглення» у розрахунках зі заробітної плати і страховими виплатами. Цього слова у документах (в локальних, в наказах по підприємству, у заявах працівників) застосовувати не можна.

 

Що можна зробити?

Варіант 1використання зарплатної картки. Якщо ви ще тільки думали і не вирішили піти на цей крок з банком, то це саме той час (з 1  жовтня), який стимулює вас звернутись до банку для оформлення зарплатних проектів і видати зарплатні картки працівникам. Це найпростіший, швидкий спосіб, за допомогою якого можна продовжити далі перераховувати заробітну плату, страхові виплати у повній належній сумі. Оскільки безготівкові розрахунки, які здійснюються на картки, не підлягають округленню. Округленню підлігає тільки готівка, яка видається.

Варіант 2 - розрахунок зарплати зворотнім методом. Це метод нарахування зарплати, коли ми нараховуємо від зворотного. Наприклад, щоб отримати повну суму 8506 грн, тобто без копійок, застосовуємо коефіцієнт зворотній з урахуванням податків у повному його значенні (щоби би був повний розрахунок до копійок всіх податків правильно розрахований (1.242236)) і отримуємо так звану «грязну», тобто нараховану заробітну плату у сумі 10 566,46 (8506 * 1,242236). Це є посадовий оклад. Чинне законодавство не забороняє затверджувати посадові оклади у таких розмірах. І відповідно, маючи податки на доходи і військовий збір, які розраховуються від цієї суми, на руки особа отримуватиме чисту суму без копійок. Такий варіант зручний тільки тим підприємствам, які використовують у нарахуваннях виключно посадові оклади, без індексації, без середнього заробітку, без страхових виплат. Тобто, якщо ви саме такий роботодавець, у вас мала кількість працівників і ваш метод може бути зворотній, скористайтесь ним. Зверніться до програмістів за допомогою у розширенні можливості зворотного розрахунку, багато програмних забезпечень цю можливість мають.

Варіант 3 - за заявою працівника. Якщо  ви підприємство,  яке підпадає під умови нарахування не тільки посадового окладу, але й індексації, у вас є середня заробітна плата та інші гарантії (премії, доплати, тощо), то зворотній розрахунок вам не підійде. Для таких підприємств лектор радить користуватись заявою працівника, яка дозволить підприємству здійснити виплату готівкової заробітної плати в гривнях без копійок, а залишок (увага!) не округлити, а перенести на майбутній місяць розрахунку. Тобто в такий спосіб ми будемо "відсікати" копійку, не округлюючи її і переносити на початок наступного місяця для подальших розрахунків у наступному місяці. Цей варіант сьогодні є оптимальним, тому що він не використовує слова «заокруглення». На слайді у відео представлено зразок заяви працівника, який звертається одною заявою на всі подальші періоди. Тобто щомісяця писати таку заяву не потрібно, цей текст заяви є узагальнюючий.

 

Як бути зі  страховими виплатами за лікарняними?

Тут, на жаль, дуже все складно. Адже перенесення копійок за страховими виплатами чинне законодавство не передбачає.

Зазвичай, можна спробувати заяву, але краще дочекатися відповіді Фонду соціального страхування з цього приводу.

 

Щодо округлень виплат за договорами ЦПХ

Це не виплата заробітної плати, а отже обійти це питання можна:

  • або варіантом з заробітною карткою (тобто запропонувати учаснику договору ЦПХ - виконавцю - фізичній особі вказати у договорі виплату винагороди на карткові реквізити),
  • або у договорі прописати, що сума до розрахунку готівкою здійснюється з урахуванням округлень, які використовуються банками згідно з постановою НБУ №117.

***

Читайте також: 

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202415
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242591
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551