• Посилання скопійовано

Помилки у річній фінзвітності – як виправити: «7 хвилин» з Ольгою Целуйко

Чи обов'язково виправляти помилки у фінзвітності? Які наслідки помилок? Як виправити помилку?



Як виправити помилки у річній фінансовій звітності? Та чи взагалі потрібно їх виправляти? Авжеж. Згідно зі Законом про бухоблік метою ведення обліку та складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан та результати діяльності підприємства. Крім того, якщо помилка у фінансовій звітності призвела до заниження об’єкта обкладання податком на прибуток, то на вас чекають донарахування податку, штрафи та пені.

З огляду на те, що перевірки юросіб, які були зупинені у зв’язку з карантином, наразі поновились, краще все виправити до візиту податківців. Нагадаю, яку законодавчу базу слід тримати під рукою на цей випадок. Це П(С)БО 6, Положення №88, а також Методрекомендації №356. Результат виправлення помилки відображається у фінансовій звітності того періоду, в якому вона виявлена. Тобто виправити помилку поточного року нескладно.

Якщо помилку допущено минулого року або роках, то все залежить від того, чи вплинула вона на фінансовий результат. Якщо помилка зачепила рахунки доходів та витрат, то вона вплинула на фінансовий результат, а значить на нерозподілений прибуток або на покритий збиток. Такі помилки виправляються не коригуванням на відповідних рахунках доходів і витрат, а шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку або непокритого збитку, рахунок 44. На початок звітного року в балансі на суму виправлення коригуються дані на початок року, графа 3. В звіті про фінансові результати, якщо помилка не торкається доходів або витрат, а відтак рахунку 44, коригування не здійснюється, бо немає чого коригувати. Якщо ж торкається, то в графі 3 наводяться тільки дані звітного періоду, без урахування сум виправлень за попередні роки, а от у графі 4 вказуються вже виправлені дані за тією статтею, якої торкнулась помилка.

Чи треба подавати користувачам уточнену виправлену фінансову звітність? Право у підприємства на це є. Виправлена фінансова звітність буде в нагоді власникам, інвесторам підприємства, його кредиторам (наприклад, банкам). Така необхідність виникає і у платника податку на прибуток, які подають уточнену фінансову звітність як додаток до уточнюючої декларації з податку на прибуток. Причому, якщо звітність подається в електронному вигляді, то спочатку подається виправлена фінансова звітність, а потім і сама уточнююча декларація. Оскільки при її заповненні проставляються відмітки про наявність поданих додатків, зокрема, додатку ФЗ. При цьому згідно ПКУ бажано подати пояснення у довільній формі зі зазначенням допущених помилок.

Якщо помилка не вплинула на прибуткову декларацію, чи треба подавати фінансову звітність? Оскільки фінансова звітність – додаток до декларації з податку на прибуток, податківці у цій ситуації вимагають подавати виправлений додаток ФЗ.

А чи потрібно подавати виправлену фінансову звітність органам статистики? Ні. Вона їм не потрібна.

 ***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202415
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242591
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551