• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за перші 10 днів нового року

Для тих, хто тільки вийшов після свят на роботу, і не тільки для них: аналізуємо зміни до Податкового кодексу і Держбюджет-2016, що ще нас чекає з 1 січня, великий матеріал для платників єдиного податку і перша звітність 2016 року

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за перші 10 днів нового року

Про Податковий кодекс і Держбюджет. Ще за тиждень до Нового року ми вже знали, що проголосовано Податковий кодекс і Держбюджет. Але що саме було написано у цих Законах — достеменно не знав ніхто. І лише 31 грудня було підписано й одразу опубліковано у газеті «Голос України» №250 два Закони: №909 (щодо змін до Податкового кодексу та Закону про ЄСВ) та Закон №928 «Про державний бюджет України на 2016 рік». Обидва документи, звісно, набрали чинності 1 січня 2016 року.

Де про усе це прочитати? Основні показники і мінімуми Держбюджету ви знайдете тут, а усі матеріали про Держбюджет-2016 читайте тут. Офіційний текст документу на сайті ВР — ось тут. Оновлений текст Податкового кодексу із усіма змінами вже у нас на сайті, а про те, що змінилося для платників податків з 1 січня 2016 року ми ще 4 січня написали ось тут. Окрім цього, завтра редакція проводить онлайн-семінар «Податкові зміни – 2016». Якщо наразі не маєте натхнення читати про усі ці нововведення, про правила завершення 2015-го року та перехідні операції, то хоч послухайте. Для передплатників це традиційно безкоштовно (достатньо лише зареєструватись), для усіх інших вартість вебінару складає 300 грн.

Не лише Податковий кодекс і Держбюджет. Окрім цих двох фундаментальних законів, маємо й інші новинки законодавства: Закон про державну службу, зміни до Бюджетного кодексу, Законів про ЗЕД і про землеустрій — усього 10 нових документів. А ще напередодні Нового року ми написали про 10 основних законодавчих змін, чинних з 1 січня: скасування додаткового імпортного збору і ввізного мита на електромобілі, зміни у держреєстрації нерухомості і нові правила реєстрації бізнесу тощо.

Якщо ви платник податку на прибуток і ПДВ, радимо почитати актуальний текст про заповнення Декларації з прибутку з точки зору ДФС України. Декларацію було затверджено ще у 2015 році, але вперше більшість платників податку на прибуток складатимуть її за звітний 2015 рік. Тому роз’яснення від податківців є своєчасним та корисним (сам бланк нової Декларації можна завантажити звідси). Також у відповідність до норм Податкового кодексу України, чинних з 1 січня 2016 р., приведено Порядок електронного адміністрування ПДВ. Текст нововведень (це постанова Кабміну №1177 від 30 грудня минулого року) дивіться тут, а коментар — тут

Для платників єдиного податку ми зібрали в один довідник усе про спрощену систему оподаткування з 1 січня 2016 року: групи, ставки, особливості застосування РРО, бланки звітності і роз'яснення ДФСУ. До речі, розміри ЄСВ у 2016 році для платників єдиного податку — від 303,16 і аж до 7579 грн (про це читайте тут).

Актуально для всіх: податкова соціальна пільга в 2016 році залишиться незмінною, з 1 січня індексація грошових доходів буде проводитись лише у випадку, коли індекс споживчих цін перевищуватиме 103% (до речі, індекс інфляції у грудні 2015 року становив 100,7%), компенсацію середнього заробітку мобілізованим роботодавці відтепер зобов'язані виплачувати за свій рахунок, а завтра, 12 січня, набирає чинності новий Порядок оформлення і подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами.

І, звісно, не забувайте про звітність! Сьогодні, 11 січня, — граничний термін подання Звіту з праці (форма №1-ПВ) за грудень 2015 р. та за IV квартал 2015 р. Завтра подається звіт за формою №1-ПЕ, у четвер — Звіт про компенсацію середнього заробітку мобілізованим, а у пятницю Звіт про РРО та КОРО (РК) і Довідка про використані РК. Зверніть увагу: рахунки для сплати податків і зборів до державного та місцевих бюджетів та ЄСВ діють поки що минулорічні, хоча цілком можлива їх зміна у зв'язку з прийняттям Закону №909 (реквізити бюджетних рахунків розміщують на офіційному сайті ДФС).

Свята закінчились. До праці, друзі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»