• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 31 липня - 5 серпня

Найважливіше з того, що чекає на українців у серпні 2017 року; замість двох фондів соцстраху – новий Фонд соціального страхування України; Кабмін закликає роботодавців змінити графік роботи у спекотні дні, а також про те, як нараховувати індексацію зарплати у липні та серпні 2017 року. І не забувайте про звітність: 9 серпня – останній день для подання звітності за ІІ квартал 2017 року.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 31 липня - 5 серпня

Що підготував нам серпень: законодавчі зміни і не тільки. Серпень у цьому році – це не тільки дев`ять вихідних (з них чотири дні поспіль), а й інші (інколи не такі приємні) новини. Як завжди на початку місяця, ми пишемо про 13 важливих змін і подій, які очікують українців у серпні 2017 року.

 

До речі, з 1 серпня розпочав роботу новий Фонд соцстрахування України. У зв’язку з реорганізацією ФСС з тимчасової втрати працездатності та ФСС від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України усі права та обов’язки згаданих фондів переходять до новоутвореного Фонду соціального страхування України та його робочих органів. (Наразі про це повідомили відділення Фонду у трьох областях: Волинській, Сумській та Львівській).
А поки що всі рахунки ФСС з ТВП та ФСС НВВ закриті у зв'язку з реорганізацією.

 

Пенсійний фонд затвердив Порядок, за яким повідомлятиме ДФСУ і Держпраці про недобросовісних роботодавців. Держпраці інформуватимуть, наприклад, про застрахованих осіб, які працюють за сумісництвом у 5-ти та більше страхувальників; або про осіб, які виконують роботи (надають послуги) за договорами ЦПХ у одного страхувальника більше року. А ДФС – про страхувальників, які нараховують зарплату нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати за основним місцем роботи (крім тих, які у звітності заповнили ознаку «неповний робочий час», та тих, які розпочали та закінчили трудові відносини у звітному місяці). Докладніше про усе це читайте у новині.

Порядок набере чинності з дня його офіційного опублікування, але поки що дата публікації невідома.

 

Чого ще чекати найближчим часом? По-перше, код УКТ ЗЕД (можливо!) стане обов'язковим реквізитом фіскального касового чеку - на сайті ДФС оприлюднено відповідний проект наказу. По-друге, порядки обліку платників податків і зборів та платників ЄСВ в черговий раз зазнають змін.

 

Уряд закликав роботодавців змінити графік роботи у спекотні дні. Для цього рекомендовано застосовувати плаваючі графіки, коли можна дозволити працівникам в період високих температур працювати менше або відпрацювати їх в інший час.
А ось ще поради від Держпраці щодо роботи за умови естремальних температур: «...Робота при температурі зовнішнього повітря більше 37 ºС за показниками мікроклімату відноситься до небезпечних (екстремальних). За цієї температури не рекомендується проведення робіт на відкритому повітрі. Слід змінити порядок робочого дня та перенести години роботи на ранковий або вечірній час». Незважаючи, що цим рекомендаціям більше року, вони все одно актуальні.

 

Що нового із блокуванням ПН? Податківці повідомляють: станом на 2 серпня 2017 року комісією ДФС прийнято до розгляду майже 47,9 тис. податкових накладних, реєстрація яких була зупинена, від 5 тис. платників. За результатами розгляду вже прийнято рішення по 16,5 тис. документів. З них винесено позитивних рішень майже по 10 тис. податкових накладних, а відмовлено у реєстрації майже 6,5 тис. податкових накладних.

До речі, Мінфін та ДФС збирають відгуки та пропозиції щодо системи блокування реєстрації податкових накладних. Якщо вам є що сказати – пишіть на pdv@minfin.gov.ua. 

 

Як нараховувати індексацію зарплати у липні та серпні 2017 року? Традиційне роз'яснення від Мінсоцполітики читайте тут. Звертаємо увагу: у серпні індексувати зарплату потрібно буде за новими коефіцієнтами, в залежності від місяця підвищення окладів.

Ще одне роз'яснення від Мінсоцполітики - про заповнення трудової книжки. Хто має право вносити запис до трудової книжки працiвника пiд час першого працевлаштування? Як правильно заповнювати першу сторiнку трудової книжки і як виправити допущенi помилки? Чи потрiбно вносити до трудової книжки працiвника записи про навчання та хто має внести цей запис? Про усе це читайте тут.

А роз'яснення від фахівців ФСС про те, як нараховувати лікарняні працівникам, які працюють на умовах неповного робочого часу, ви знайдете ось тут.

 

 

Як правильно заповнювати Повідомлення щодо подачі документів про підтвердження реальності операцій по відмовленим ПН/РК? Про це розповіли податківці. Зокрема, заповнювати потрібно всі поля Повідомлення, а зміст табличної частини Повідомлення має бути ідентичний змісту табличної частини податкової накладної/розрахунку коригування (з відповідними знаками).

А ще податківці роз'яснили, чи можна відправити паперову форму декларації у разі відсутності квитанції про її прийняття у електронній формі (можна, але слід дотимуватись певних умов); повідомили про особливості коригування фінрезультату на податкові різниці за самостійним рішенням (за весь період свого існування платник податку на прибуток може прийняти таке рішення лише один раз), та надали роз'яснення про наслідки виникають при списанні безнадійної кредиторської заборгованості.

 

Інші новини. МОЗ України повідомив, що поставка нових листків тимчасової непрацездатності в регіони запланована на серпень; Нацбанк залишив облікову ставку незмінною – ті ж 12,5%; Держстат оновив форми звітів № 2-інвестиції (річна) та № 2-інвестиції (квартальна), а Мінфін - Книгу обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу.

А податківці змінили правила роботи контакт-центру ДФС.

 

І не забувайте про звітність. Прямо сьогодні слід подати Звіт з праці за липень, а от середа 9 серпня є останнім днем для подання звітності за ІІ квартал 2017 року (а це майже 30 різноманітних форм і звітів). Податковий календар на цей день дивиться в нашому розділі «Бланки».

А якщо ви є платником податку на прибуток з квартальним звітним періодом, зверніть увагу: з податку на прибуткок за ІІ кв. 2017 року звітуємо вже за новою формою. До речі, податківці рекомендували подавати нову декларацію починаючи зі звітування за ІІ квартал 2017 року, ще наприкінці червня.

 

 

❤❤❤
Це наш юбілейний, сотий випуск.

Два роки поспіль, щопонеділка ми пишемо про те, що сталося минулого тижня і чого очікувати на майбутньому.
Це – «Дебет-Кредит» за тиждень: найкоротші бухгалтерські новини.
І все ще найкращі :)

Дякуємо, що читаєте.
Залишайтесь з нами!

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»