• Посилання скопійовано

Липневі зміни: що і для кого змінюється?

20 важливих змін та подій, які очікують українців у липні 2019 року

Липневі зміни: що і для кого змінюється?

1) Індексація зарплати - нюанси у липні

Фахівці Мінсоцполітики надали традиційне роз'яснення щодо нюансів індексації зарплати у червні та липні 2019 року.

Так, індекс інфляції за травень 2019 року становив 100,7%, тобто не перевищив поріг індексації (103%). Але він вплинув на обчислення коефіцієнтів індексації. Тому в липні індексувати потрібно буде зарплату за новими коефіцієнтами залежно від місяця останнього підвищення окладів.

Крім того, з 1 липня почне діяти новий розмір прожиткового мінімуму (про це дивіться нижче). Це також вплине на розміри індексації.

 

2) З 1 липня – новий розмір прожиткового мінімуму

Зокрема, для працездатних осіб він зросте на 86 грн і становитиме 2007 грн (замість 1921 грн). Відповідно це вплине й на деякі інші показники: індексацію зарплати, аліменти, декретні, виплати з безробіття, допомогу одиноким матерям. Натомість без змін залишаться розмір мінімальної зарплати і мінімального страхового внеску, ПСП та суми неоподатковуваної ПДФО нецільової благодійної допомоги, ставки єдиного податку для І та ІІ груп та інші показники. Всі подробиці – за посиланням.

 

3)  З 1 липня 2019 року запроваджується Система електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового

Набирають чинності зміни, передбачені Законом України від 23.11.2018 р. №2628. Зокрема, запроваджуються окремий облік за переміщенням спирту етилового в  Системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (СЕАРП) та ліцензування діяльності з виробництва та обігу пального. Крім того, удосконалено систему електронного адміністрування реалізації пального. Так, замість існуючого агрегованого обліку пального по суб’єкту господарювання запроваджується облік в розрізі місць фактичного знаходження пального – в стаціонарних акцизних складах або пересувних акцизних складах такого суб’єкта господарювання тощо. Про всі зміни ми раніше писали в окремій аналітиці. Усі новини на тему дивіться тут.

 

4) Як реєструвати акцизні накладні з 1 липня 2019 року?

ДФС роз'яснила, що з 1 до 31 липня 2019 року (включно) АН реєструються в ЄРАН у період з 23 липня до 15 серпня 2019 року (включно). А вже з 1 серпня 2019 року вони будуть реєструватися в ЄРАН у терміни, передбачені п. 231.6 ПКУ.

 

5) З 1 липня зміниться форма акцизної накладної

ДФС у Кіровоградській області роз'яснила, які обов'язкові реквізити матиме АН з 1 липня 2019 року.

 

6) Штрафування за зберігання пального без ліцензії відтерміновано!

1 липня набирає чинності Закон №2744-VIII, яким відтерміновано застосування до суб'єктів господарювання фінансової санкції у вигляді штрафу у розмірі 500 тисяч гривень у разі зберігання пального до 31 грудня 2019 року без наявності відповідної ліцензії. Про це читайте тут.

 

7) З 1 липня нещасні випадки будуть розслідуватися за новими строками

З цього часу проведення розслідування нещасного випадку буде здійснюватися протягом 5 робочих днів, спеціального розслідування – до 15 робочих днів. Про це розповіли у Фонді соцстраху.

 

8) Розширено перелік заборонених товарів з Росії

1 липня набрала чинності постанова КМУ від 15.05.2019 р. № 535, якою внесено зміни до переліку товарів, заборонених до ввезення на митну територію України, що походять з Російської Федерації. Як саме змінився перелік, читайте у новині.

 

9) З 1 липня починають діяти нові правила оподаткування міжнародних посилок

Усі товари, що перевищуватимуть еквівалент 100 євро, будуть оподатковуватися у другій половині 2019 року та протягом всього 2020 року. Детальніше про зміни читайте в роз'ясненні податківців.

 

10) Нові будівельні норми, які можуть частково вирішити проблему з парковками у центрі великих міст

1 липня 2019 року набрали чинності нові зміни у державні будівельні норми щодо проектування автостоянок і гаражів, які вводять можливість влаштовувати зручні перехоплюючі автостоянки на в’їзді до центру великих міст.

 

11) З 1 липня - нові розміри вартості адмінпослуг за отримання паспортів

Набирає чинності постанова КМУ від 24.04.2019 р. №371, відповідно до якої ухвалено нові суми вартості адміністративних послуг у сфері міграції. Переглянути їх можна тут.

 

12) З 1 липня змінюються умови оплати праці працівників державних нотаріальних контор та архівів

Зазначені зміни внесено постановою КМУ від 26.06.2019 р. № 539. Переглянути нові схеми посадових окладів працівників державних нотаріальних контор та державних нотаріальних архівів можна тут.

 

13) З 1 липня жінкам зі стажем понад 30 років та чоловікам зі стажем понад 35 років підвищать пенсії

Кабінет Міністрів України остаточно закріпив механізм підвищення пенсій для людей, які мають великий стаж, але протягом всього робочого періоду отримували невеликі зарплати.

 

14) З 2 липня удосконалено вимоги щодо врахування забезпечення під час розрахунку нормативів кредитного ризику

Зокрема, доповнено перелік забезпечення, яке банки можуть враховувати під час розрахунку нормативів кредитного ризику, забезпеченням у вигляді. Водночас Нацбанк визначив умови, за яких може враховуватись забезпечення під час розрахунку нормативів кредитного ризику, та строки його врахування. Про все це читайте тут.

 

15) З 12 липня зміниться порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї

Постановою КМУ від 05.06.2019 р. №474 удосконалено порядок виїзду громадян України, які не досягли 16-річного віку, через контрольні пункти в’їзду/виїзду на території Херсонської області, у тому числі у разі відсутності документів, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України, та без безпосереднього супроводу законних представників. Як саме? Читайте тут.

 

16) З 16 липня запрацює Закон про мову

Закон про забезпечення функціонування української мови як державної почне діяти з 16 липня 2019 року, але запровадження його положень розтягнуто на 5 років.  Що саме буде діяти вже з липня? Читайте в нашій аналітиці.

 

17) З 18 липня матимемо форми висновків експертиз стану охорони праці та безпеки промислового виробництва

Цього дня набере чинності наказ Мінсоцполітики від 07.11.2018 р. №1654, яким затверджено форми висновків експертиз, на підставі яких приймаються рішення щодо видачі дозволів відповідно до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки. Про це ми розповідали тут.

 

18) З 19 липня подорожчає держреєстрація авторського права

Кабмін постановою від 12.06.2019 р. №496 змінив розміри зборів за реєстраційні дії, пов’язані з об’єктами інтелектуальної власності. Переглянути їх можна у новині.

 

19) З 29 липня зміняться ліцензійні умови провадження госпдіяльності з надання фінпослуг

Уряд постановою від 22.05.2019 р. №427 вніс зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з надання фінансових послуг (крім професійної діяльності на ринку цінних паперів). Що саме зміниться, читайте тут.

 

20) До 31 липня (включно) фізичні особи, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані сплатити суму податкових зобов’язань, зазначену у декларації про доходи за 2018 рік. Про це нагадала ДФСУ.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»