• Посилання скопійовано

Новації квітня: що і для кого зміниться?

16 важливих змін і подій, які очікують українців у квітні 2020 року

Новації квітня: що і для кого зміниться?

1) Індексація зарплати — нюанси у квітні

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у лютому 2020 року становив 99,7%. Але він не впливає на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у квітні 2020 року.

Тому у квітні індексувати зарплату будемо на рівні січня-березня 2020 року. Як саме індексувати в ці місяці, ми зазначали тут та тут.

Зверніть увагу! Роботодавці, які востаннє підвищували оклади у січні 2019 року, мають індексувати зарплату у квітні 2020 року за коефіцієнтом 3,1%. А тим, хто підвищував у лютому та в інших місяцях 2019 року, а також у січні 2020 року, ще не потрібно проводити індексацію. Приклади розрахунку коефіцієнту індексації дивіться тут.

 

2) До 24 квітня Україна на карантині!

25 березня Кабмін запровадив режим надзвичайної ситуації по всій території України на 30 днів.  Термін завершення карантину змінено з 3 квітня 2020 року на 24 квітня 2020 року. Проте експерти і посадовці припускають, що термін дії карантину можуть продовжити.

Усі новини на тему пандемії коронавірусу читайте за посиланням.

 

3) Податкові пільги у зв'язку з карантином, які діють у квітні

18 березня набрав чинності Закон від 17.03.2020 р. №533-IX, яким передбачено такі податкові пільги для бізнесу:

  • до 30 квітня звільняються від нарахування та сплати ЄСВ всі ФОПи, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства. Докладно про це розповіли податківці тут;
  • до 30 квітня слід подати уточнення до декларації задля ненарахування та несплати податку на нерухомість, земельного податку та орендної плати за використання державної і комунальної землі (зауважте, що прийнято Закон №540, яким за квітень 2020 року вже скасовується раніше введена пільга. Про це тут);
  • запроваджено мораторій на перевірки під час карантину. На які перевірки він поширюється? Читайте тут і тут;
  • за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року (тобто і у квітні), штрафні санкції не застосовуватимуться. За винятком деяких, про які читайте тут;
  • по 30 квітня не застосовуватимуться штрафи за окремі порушення з ЄСВ;
  • до 30 квітня можна буде не платити штрафи і пеню за прострочення по споживчих кредитах.

Більше про усі ці зміни читайте у цій статті, а про ті, які підготував новоприйнятий законопроект №3275 - ось тут.

 

4) Зміни в обліку пального з 1 квітня

З 1 квітня 2020 року у підприємства повинні бути встановлені та зареєстровані витратоміри та рівнеміри. Також з 1 квітня не можна відпускати пальне до реєстрації витратомірів та рівнемірів. ДПС наголошує, що з 1 квітня у разі зберігання пального без наявності ліцензії до суб'єктів господарювання застосовуватимуться фінансові санкції у розмірі 500 000 грн. Докладно про те, як вести облік пального з 1 квітня 2020 року, читайте в аналітичній статті від редакції.

 

5) З 1 квітня по додатковій 1000 грн отримають пенсіонери з пенсією менше 5000 грн

16 березня Президент В. Зеленський заявив, що громадяни, які отримують пенсію менше 5000 гривень, мають одержати доплату в розмірі 1000 гривень. А 1 квітня Уряд прийняв постанову, згідно з якою з 1 квітня щомісячна виплата в розмірі до 500 грн встановлена для пенсіонерів, які старші 80 років, та разова допомога у сумі 1000 грн всім іншим пенсіонерам

 

6) З 1 квітня – нові довідники податкових пільг

ДПСУ оприлюднила нові Довідник податкових пільг №97/1, що є втратами доходів бюджету, та Довідник інших податкових пільг №97/2 станом на 01.04.2020 року. У них надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

 

7) З 1 квітня змінився Порядок закупівлі товарів, робіт і послуг для запобігання поширенню коронавірусу

Кабмін виклав у новій редакції Порядок проведення закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України.

 

8) Набрав чинності Закон для збільшення доступності ліків за бюджетні кошти

1 квітня набрав чинності Закон від 17.03.2020 р. №532-IX, яким внесено зміни до ПКУ щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров’я за кошти державного бюджету. Більше деталей читайте у цій новині.

 

9) З 1 квітня - зміни у Правилах організації статистичної звітності, що подається до НБУ

1 квітня 2020 року набрала чинності постанова НБУ від 10.03.2020 р. №26  "Про затвердження Змін до Правил організації статистичної звітності, що подається до Національного банку України". Переглянути зміни можна тут.

 

10) З 2 квітня - підвищення лімітів для «єдинників» та інші пільги для бізнесу

30 березня на позачерговому засіданні ВРУ прийнято Закон від 30.03.2020 р. №540-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)". 1 квітня він підписаний Президентом, а 2 квітня - опублікований та набрав чинності.

Законом, зокрема, передбачено:

  • підвищення лімітів для «єдинників» (деталі тут) та інші зміни до ПКУ (про це в аналітиці);
  • гнучкий режим роботи та допомоги по частковому безробіттю на час карантину (читайте тут),
  • контроль за цінами та звільнення від орендної плати (подробиці за посиланням);
  • додаткові обмеження на планові перевірки контролюючих органів (деталі у статті);
  • перенесення граничної дати оприлюднення фінансової звітності (про це тут).

 

11) З 2 квітня запрацював портал держаних послуг «Дія»

Відкрити власну справу за 10 хвилин, оформити допомогу при народженні дитини, отримати необхідну довідку, перевірити дані про себе в державних реєстрах. Відтепер усе це можна швидко та зручно зробити онлайн на порталі державних послуг Дія. Усі подробиці його роботи читайте тут.

 

12) З 24 квітня зміниться Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів

Зміни внесені рішенням НКЦПФР від 24.12.2019 р. № 781. Зокрема, у повідомленнях про виникнення особливої інформації про емітента потрібно буде вказувати найменування, ідентифікаційний код юрособи, країну реєстрації юрособи та номер свідоцтва про включення до Реєстру осіб, уповноважених надавати інформаційні послуги на фондовому ринку, особи, яка подає звітність та/або адміністративні дані до НКЦПФР. Перелік інших змін дивіться тут.

 

13) З 25 квітня ДПС має забезпечити продаж марок акцизного податку для алкогольних напоїв нового зразка

Кабмін постановою від 12.02.2020 р. № 74 затвердив нові зразки марок акцизного податку для алкогольних напоїв вітчизняного та імпортного виробництва. Вони будуть запроваджені з 1 травня 2020 року. Але ДПСУ доручено з 25 квітня 2020 року забезпечити виготовлення та продаж  марок акцизного податку нового зразка.

 

14) 27 квітня - граничний термін подання фінзвітності за I квартал до Держстату

Зауважимо, що Держстат рекомендував усі форми державних статистичних спостережень та фінансової звітності надавати в електронному вигляді.

 

15) З 28 квітня діятимуть нові правила боротьби з відмиванням доходів

Законом №361 передбачає впровадження застосування суб’єктами первинного фінансового моніторингу ризик-орієнтованого підходу при проведенні належної перевірки своїх клієнтів, визначає перехід до кейсового звітування про підозрілі операції (діяльність) клієнтів. Крім того, визначено, що фінмоніторингу підлягатимуть операції понад 400 тис. грн, а кількість ознак таких операцій зменшується з 17 до 4. Докладніше читайте тут.

Крім того, вже у квітні бухгалтери повинні будуть повідомляти Держфінмоніторинг про операції клієнтів. А також у 2020 році слід оновити інформацію про бенефіціарів в ЄДР (про це тут).

 

16) Насамкінець про приємне: у квітні будемо мати додаткові вихідні

Завдяки Великодню українці будуть мати подовжені вихідні з 18 по 20 квітня. Загалом же у квітні будемо мати 21 робочий день та 9 вихідних. Як працюватимуть банки ми зазначили тут

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»