• Посилання скопійовано

Липневі зміни: що і для кого змінюється?

14 важливих змін та подій, які очікують українців у липні 2020 року

Липневі зміни: що і для кого змінюється?

1) Індексація зарплати - нюанси у липні

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у травні 2020 року становив 100,3%, але він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у липні 2020 року. Тобто роботодавці будуть нараховувати індексацію на рівні червня, але в межах нового прожиткового мінімуму (2197 грн).  Але для роботодавців, які підвищували оклади в серпні 2019, липень буде першим місяцем для індексації. Про це ми писали тут

 

2) Новий розмір прожиткового мінімуму з 1 липня

Зокрема, для працездатних осіб він зросте на 95 грн і становитиме 2197 грн (замість 2102 грн). Відповідно це вплине й на деякі інші показники: індексацію зарплати, аліменти, декретні, виплати з безробіття, допомогу одиноким матерям. Натомість без змін залишаться розмір мінімальної зарплати і мінімального страхового внеску, ПСП та суми неоподатковуваної ПДФО нецільової благодійної допомоги, ставки єдиного податку для І та ІІ груп та інші показники. Всі подробиці – за посиланням.

 

3) З 1 липня – податкові зміни за Законом №466

Закон №466 набрав чинності з 23 травня. Проте деякі його норми, що вносять зміни до ПКУ, наберуть чинності 1 липня. Зокрема, нові ставки рентної плати для лісових ресурсів; додаткова підстава для позапланової перевірки; зміни в роботі Е-кабінету, оновлені правила взяття нерезидента на облік в ДПС; сплата деякими «єдинниками» плати за землю та ін. Докладніше про податкові новації читайте тут.

 

4) З 1 липня з’являться нові ознаки доходів для ф. №1ДФ

Мінфін затвердив зміни до Довідника ознак доходів. Чинні назви ознак доходів приводяться у відповідність із нормами ПКУ, а також вводяться нові ознаки 153 та 197 для наданої та отриманої поворотної фіндопомоги. Оскільки Наказ №241 набере чинності 01.07.2020 року, то нові ознаки доходів потрібно буде застосовувати, починаючи з ІІІ кварталу 2020 року (це підтвердили і податківці).

 

5) З 1 липня вимоги про сплату недоїмки з ЄСВ надсилатимуться по-новому

З 1 липня 2020 року в ст. 25 Закону про ЄСВ станеться ще одна зміна, яка стосується порядку надсилання платникам ЄСВ вимог про сплату недоїмки з цього внеску. Це здійснюватиметься за правилами листування з платниками податків, установленими ст. 42 ПКУ. Це означає, зокрема, що платники, які подають звітність в електронному вигляді та пройшли ідентифікацію онлайн в електронному кабінеті, так само отримуватимуть у цьому кабінеті й вимоги про сплату ЄСВ.

 

6) З 1 липня запрацюють нові правила виробництва спирту

З 1 липня 2020 року виробництво спирту етилового (у тому числі як лікарського засобу), спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового, зернового дистиляту, біоетанолу може здійснюватися суб'єктами господарювання незалежно від форми власності, які мають відповідну ліцензію. Більше про це тут.

 

7) «Єдинники»-платники ПДВ востаннє щоквартально звітують за ІІ квартал, з липня – щомісяця

Податківці наголосили, що останнім звітним періодом для платників податку, які подавали звітність з ПДВ щоквартально, буде ІІ-й квартал 2020 року. Починаючи з податкової звітності за липень 2020 року всі без винятку платники податку, в тому числі і ті, що перебувають на спрощеній системі оподаткування, мають подавати податкову декларацію щомісячно.

 

8) З 1 липня звітувати з збору за паркування слід за новою формою

13.03.2020 р. набрав чинності Наказ Мінфіну  №550 «Про внесення змін до форми Податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів. Відповідно до норм ПКУ декларацію за новою формою у редакції Наказу №550 необхідно складати за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося її оприлюднення, і подавати з 01.07.2020 року.

 

9)  З 1 липня розпочинається експеримент із реалізації та запровадження е-резиденства

Уряд ухвалив постанову, яка дає зелене світло проєкту е-резидентства. Також затверджений відповідний Порядок. Е-резидентство – проєкт Міністерства цифрової трансформації. Він призваний зробити Україну більш привабливою країною для іноземців. Це – особливий статус іноземного громадянина в Україні, що відкриває йому доступ до інформаційно-консультаційних сервісів, спрощує процедури отримання адміністративних послуг і укладання цивільно-правових угод, а також надає йому можливість дистанційно засновувати та провадити бізнес в Україні.

 

10) З 1 липня керування авто в стані сп’яніння стане кримінальним проступком

1 липня 2020 року набирає чинності Закон №2617, яким зокрема вносяться зміни до  КУпАП та ККУ. Відповідно до нього управління транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп'яніння стане кримінальним проступком, яке не несе великої суспільної небезпеки і за вчинення якого передбачене менш суворе покарання, ніж за злочин.

 

11) Із липня транспорт Києва – лише за e-квитком

01.07.2020 року вводиться в експлуатацію автоматизована система обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті міста Києва незалежно від форм власності.

 

12) З 2 липня в Україні запрацюють кінотеатри

Кабінет міністрів прийняв рішення дозволити з 2 липня роботу кінотеатрів до 1 липня, але з наповненістю не більше 50%.

 

13) З 16 липня - нові правила поновлення договору оренди землі

Зокрема, умова про поновлення договору має бути передбачена самим договором. При цьому забороняється вказувати таку умову в договорах, що стосуються оренди земель комунальної та державної власності, крім випадків якщо в крім випадків, якщо на таких земельних ділянках розташовані будівлі або споруди, що перебувають у власності користувача або набувача права користування земельною ділянкою. Поновити договір оренди за мовчазною згодою можливо лише у разі наявності такої можливості в договорі оренди землі. При цьому укладати додаткову угоду більше не треба, пролонгація відбуватиметься автоматично.

 

14) До 31 липня діятиме карантин в Україні (якщо знову не продовжать)

Загальнонаціональний карантин продовжено до 31 липня 2020 року – відповідне рішення Уряд ухвалив 17 червня 2020 року. Зокрема, оновлено правила масових заходів, перевезення пасажирів, роботи ресторанів, магазинів, фітнес-центрів та готелів, режим роботи держорганів; визначено нову методику посилення протиепідемічних заходів на території регіонів із значним поширенням COVID-19; рекомендовано запровадження гнучкого режиму робочого часу на час карантину тощо.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»