• Посилання скопійовано

Що нас чекає у жовтні: законодавчі зміни і не тільки

11 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у жовтні 2020 року

Що нас чекає у жовтні: законодавчі зміни і не тільки

1) Індексація зарплати - нюанси у жовтні

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у серпні 2020 року становив 99,8%. Тому він не вплинув на розрахунок коефіцієнта для проведення індексації у жовтні 2020 року. Тобто всі роботодавці будуть нараховувати індексацію за коефіцієнтами для липня-вересня.

Докладніше про це читайте в нашій аналітиці.

 

2) З 1 жовтня вилучаються з обігу 25 копійок та «старі» банкноти гривні

Монети номіналом 25 копійок та усі банкноти гривні старих зразків, уведені в обіг до 2003 року, перестають бути засобом платежу під час здійснення розрахунків готівкою та будуть вилучені з обігу з 1 жовтня 2020 року. Докладніше – у новині.

 

 3) З 1 жовтня запрацює нова форма реєстраційної заяви для юросіб-громадських формувань

Мін'юст наказом від 16.09.2020 р. №3205/5 вніс зміни до форм реєстраційних документів. З 1 жовтня запрацює нова форма реєстраційної заяви для юросіб-громадських формувань.А з 1 грудня можна буде вносити до ЄДР відомості про встановлення вимоги учасника юрособи щодо нотаріального засвідчення справжності його  підпису під час прийняття рішень з питань діяльності.

 

4) З 1 жовтня змінюються розміри посадових окладів працівників державних нотаріальних контор та державних нотаріальних архівів

Кабмін постановою від 16.09.2020 р. № 832 виклав у новій редакції Схему посадових окладів працівників державних нотаріальних контор та державних нотаріальних архівів. Переглянути її можна тут.

 

 5) З 1 жовтня Приватбанк знизить окремі тарифи для бізнесу

ПриватБанк оголосив про зниження ряду ключових тарифів для підприємців і юридичних осіб. Перш за все роблять вигіднішим використання бізнесом мережі дистанційного банкінгу. Так з 1 жовтня тарифи за внесення виручки на рахунок через термінали самообслуговування знижуються з 7 до 5 гривень, незалежно від суми зарахування. скасовуються тарифи за післяопераційне обслуговування, тобто проведення операцій після закінчення банківського дня. 

 

6) З 2 жовтня скасовано Книгу відгуків та пропозицій

Нарешті з’явився текст ще червневого наказу Мінекономіки, яким скасовується обов'язок ведення Книги відгуків та пропозицій. Розглянемо, чим пропонується її замінити та дізнаємось коли це буде

 

7) 14 жовтня - вихідний святковий день - День захисника України

Цього місяця 14 жовтня припадає на середу. А отже, посеред тижня будемо мати додатковий вихідний. Загалом у жовтні будемо працювати 21 день, а 10 днів відпочиватимемо. Подробиці - за посиланням>>

 

8) Новий орган у сфері інтелектуальної власності 

14 жовтня набере чинності Закон №703-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення національного органу інтелектуальної власності». Функції НОІВ виконуватиме юридична особа публічного права (державна організація), утворена центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, та визначена КМУ.

 

9) З 16 жовтня встановлюється добровільність застосування національних стандартів

Закон від 20.09.2019 р. №124-IX набирає чинності 16 жовтня 2020 року. Він завершує реформу технічного регулювання, яка почалася в 2014 році. А також закріплює добровільність застосування національних стандартів на території України.

 

10) До 31 жовтня діє адаптивний карантин

Нагадаємо, що 26 серпня на черговому засіданні Уряд прийняв рішення про продовження карантину в Україні до 31 жовтня (включно). Про це ми повідомляли тут. Це передбачено постановою від 26.08.2020 р. №760.

 

11) А наприкінці місяця - не забудьте перевести годинники на «зимовий час»!

Традиційно переведення годинників відбувається в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад. Таким чином, в ніч з суботи, 24 жовтня, на неділю, 25 жовтня стрілки годинника потрібно буде перевести на годину назад!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»