• Посилання скопійовано

Адаптивний карантин буде діяти до 31 жовтня: оприлюднено та опубліковано постанову (оновлено)

На сайті Уряду оприлюднили постанову щодо продовження адаптивного карантину до 31 жовтня включно. Потім її прибрали, а потім знову розмістили (але вже оновлену). 29 серпня її було опубліковано в Урядовому кур'єрі №167. Розглянемо її докладніше

Адаптивний карантин буде діяти до 31 жовтня: оприлюднено та опубліковано постанову (оновлено)

26 серпня на черговому засіданні Уряд прийняв рішення про продовження карантину в Україні до 31 жовтня (включно). Про це ми повідомляли тут.

І ось сьогодні, 28 серпня, на сайті Уряду оприлюднено відповідну постанову від 26.08.2020 р. №760.

Оскільки окремих правил набрання чинності в постанові не прописано, то вона набере чинності з дня її опублікування в офіційних джерелах. 29 серпня її  було опубліковано в "Урядовому кур'єрі" №167. Відповідно Постанова № 760 набрала чинності з 29 серпня.

Відповідно до 29 серпня діяли правила, встановлені Постановою №641. Про них читайте тут та тут.

Зауважимо також, що з 31 серпня будуть діяти нові зони карантину залежно від епідеміологічної ситуації (подробиці - у новині).

 

Увага! Протягом дня текст постанови прибрали з сайту КМУ. А потім додали - але вже оновлений. Тож далі про усі зміни розказуємо вже з урахуванням цього оновлення

 

Зміни для зон карантину

Постановою №760 передбачено нову заборону для «зеленої» зони. Зокрема, за новим пп. 3 п. 11 Постанови №641 заборонено проведення концертів (крім тих, які проводяться закладами культури, для яких концертна діяльність протягом останнього року є основним видом діяльності), дискотек, робота розважальних закладів (нічних клубів), діяльність закладів громадського харчування з організацією дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо).

Для «жовтої» зони оновлено одну з заборон. Зокрема, на територіях «жовтої» зони забороняється робота після 24-ї та до 7-ї години суб’єктів господарювання з надання послуг громадського харчування без організації дозвілля (ресторанів, кафе, барів, закусочних, їдалень, кафетеріїв, буфетів тощо), крім діяльності з надання послуг громадського харчування із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос. Це встановлено новою редакції п. 3 п. 12 Постанови № 641Відповідно ця змінена заборона буде діяти й в «помаранчевій» та «червоній» зонах карантину.

Також з вимог для «жовтої» зони виключено таку заборону: проведення масових заходів в закладах громадського харчування у кількості більш як 20 осіб та більше однієї особи на 10 кв. метрів.  Пов'язано це з введенням загальної заборони проведення дозвілля. Відповідно ці зміни стосуються й помаранчевої та червоної зон.

 

Зміни щодо самоізоляції

Зверніть увагу, що зміни до правил самоізоляції були внесені окремою Постановою КМУ №757. А Постановою №760 встановлено ще одне правило: особи з підтвердженим діагнозом COVID-19, виписані зі закладу охорони здоров’я, підлягають самоізоляції до моменту одужання відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.

Всі інші правила, які було встановлено Постановою №641, діють й далі. Про них ми писали тут та тут.

 

Наслідки для бізнесу через продовження карантину

Через подовження адаптивного карантину до 31 жовтня (включно):

  1. Податкові і ЄСВ штрафи та пеня не нараховуватимуться. Але є винятки. Про них ми говорили тут.
  2. За несвоєчасну реєстрацію ПНРКАН, строк реєстрації яких припадає на період з 1 серпня по 31 жовтня ДПС має не штрафувати (але поки не має офіційної інформації);
  3. Діє мораторій на податкові перевірки (зокрема, і щодо ЄСВ);
  4. Розгляд звернень до податківців (скарги, запити, зокрема, на ІПК) теж відкладається;
  5. Допомога по частковому безробіттю буде виплачуватись.
  6. Роботодавці можуть подовжити простій; оплачувані та неоплачувані відпустки працівникам (але лише за їх бажанням); виконання працівниками роботи дистанційно.

Про це все ми розповідали докладно в аналітиці щодо наслідків подовження карантину тут.

Але з 1 вересня, незважаючи на продовження карантину:

  • допомогу ФОП–«єдинникам»  на дітей  не будуть виплачувати. Про це тут.
  • розпочнуться перевірки Держпраці щодо детінізації праці. Про це ми писали тут та тут.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»