• Посилання скопійовано

Що нас чекає у червні: важливі зміни та події

22 важливі зміни та події, які очікують українців у червні 2021 року

Що нас чекає у червні: важливі зміни та події

1) Індексація зарплати – нюанси у червні

У червні 2021 року зарплату треба буде індексувати в межах прожиткового мінімуму 2270 грн. 

Коефіцієнти індексації зміняться, але не для всіх. Зокрема, у червні вперше будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у січні 2021 року, а за збільшеними коефіцієнтами – з базовими місяцями червень та жовтень 2020 року.

Більше (і з прикладами) читайте у щомісячному роз'ясненні від редакції.

 

2) З 1 червня запрацює новий механізм отримання техзасобів реабілітації особам з інвалідністю

Набирає чинності постанова КМУ від 14.04.2021 р. №362, яка спрощує процедуру отримання технічних засобів реабілітації людьми з інвалідністю. Зокрема, особам з інвалідністю розширено можливості для подачі документів для отримання технічних та інших засобів реабілітації. Більше подробиць тут.

 

3) З 1 червня відбудеться перерахунок пенсій (але не всім!)

Як повідомили у ПФУ, такий перерахунок пенсій проводиться для пенсіонерів, які після призначення (перерахунку пенсії) продовжували працювати та набули не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, або менш як 24 місяці страхового стажу, але після призначення (попереднього перерахунку)  пенсії пройшло не менш ніж два роки. Право на автоматизований перерахунок визначає страховий стаж, набутий на 1 березня року, в якому проводиться перерахунок. У зв’язку з тим, що дані до реєстру застрахованих осіб про страховий стаж за січень-лютий 2021 року надійшли у складі єдиної звітності до 10 травня, перерахунок буде проведено у червні з урахуванням відповідної доплати з квітня поточного року. Перерахунок відбудеться автоматично.

 

4) З 1 червня діють нові форми заявок на виготовлення акцизних марок та звіту про їх використання

Мінфін затвердив нові форми заявок-розрахунків на виготовлення та придбання марок акцизного податку, переліків марок акцизного податку, звіту про використання марок акцизного податку та журналів для їх обліку.

 

5) З 1 червня на дорогах діють нові правила: кого стосуються?

З 1 червня на дорогах України діятимуть нові правила для водіїв великогабаритного транспорту. Вони торкнуться тих, хто їздить на машинах з фактичною вагою понад 24 тонн і навантаженням на вісь більш ніж 7 тонн. Для таких автомобілів вводиться сезонне обмеження і буде заборонений проїзд по державних дорогах в денний час, якщо температура повітря підніметься вище +28 градусів.

 

6) З 4 червня діє Порядок обліку податків, зборів та ЄСВ на єдиному рахунку

Мінфін затвердив Порядок ведення обліку податків, зборів та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесених на єдиний рахунок. 4 червня Наказ №166 було опубліковано в "Офіційному віснику" №42. Відповідно з цієї дати почав діяти й Порядок

 

7) До 10 червня слід сплатити податковий борг, аби списали пеню та штраф

За роз'ясненням ДПС, до 10 червня слід сплатити основну суму податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник на 1 листопада 2020 року.

 

8) З 10 червня - зміни в обліку трудової діяльності

10 червня набере чинності  Закон від 05.02.2021 р. № 1217-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі». Проте  повна заміна паперових трудових книжок електронними відбудеться, в кращому випадку, протягом 5 років. Що зміниться при працевлаштуванні чи звільненні робітника? Яким буде облік трудової діяльності працівника? Як користуватися так званою електронною трудовою книжкою? Як подавати інформацію з трудових книжок до ПФУ? Детальний аналіз Закону читайте в аналітиці від редакції.

 

9) Не пізніше 10 червня слід подати фінзвітність з аудиторським звітом

Податківці наголосили, що платник податку, який зобов’язаний оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом через приватну частину Електронного кабінету має можливість надіслати до контролюючого органу у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним:

  • річну фінансову звітність у форматі XML за допомогою режиму «Введення звітності»;
  • аудиторський звіт разом із супровідним листом у форматі pdf (обмеження 2 МБ) за допомогою режиму «Листування з ДПС».

 

10) З 11 червня ДПС моніторить контрольовані операції по-новому

Мінфін вніс зміни до Порядку проведення моніторингу контрольованих операцій та Порядку опитування уповноважених, посадових осіб та/або працівників платника податків з питань ТЦУ. Відповідний наказ набрав чинності з 11 червня

 

11) З 13 червня запрацює новий Закон про фінлізинг

Закон від 04.02.2021 р. №1201-IX дасть змогу захистити права лізингоодержувачів, лізингодавців, створити конкурентне середовище у цій сфері та гармонізує законодавство України з правом Європейського Союзу. Також він визначає ознаки фінансового лізингу та його об’єкти. Зокрема, це може бути майно, не заборонене законом до вільного обігу на ринку й не заборонене до передачі в лізинг. Не можуть бути об’єктами фінансового лізингу земельні ділянки та інші природні об'єкти, а також об’єкти, визначені частиною другою статті 3 Закону  «Про оренду державного та комунального майна». Крім того, Закон удосконалить інструмент фінансового лізингу, що розширить можливості підприємств для оновлення виробничих потужностей, придбання транспорту, обладнання, техніки, нерухомості. Про це ми писали тут і тут.

 

12) Для переходу на спрощену систему з III кварталу подайте заяву до 15 червня

Суб’єкт господарювання може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Для переходу на спрощену систему оподаткування з III кварталу останнім днем для подачі заяви є 15 червня 2021 року (вівторок).

 

13) Нові типові форми документів для обліку зберігання і переробки зерна діють з 15 червня

Мінекономіки затвердило галузеві типові форми облікових документів, які використовуються під час зберігання і переробки зерна та продуктів його переробки. Вони почали діяти з 15 червня.

 

14) Продовження карантину та нові обмеження з 17 червня

16 червня Уряд продовжив карантин в Україні до 31 серпня 2021 року. А вже наступного дня, 17 червня, відповідна постанова КМУ від 16.06.2021 р. №611 була офіційно опублікована в «Урядовому кур'єрі» №115(6983) та набрала чинності. Окрім продовження карантину, нею також було оновлено карантинні обмеження для «зеленої» та «жовтої» зон. Весь перелік змін можна переглянути тут, а докладніше про них ми розповіли у цій новині.

 

15) 17 червня – останній день для розкриття структур власності надавачів фінансових послуг

Усі небанківські фінансові установи (крім кредитних спілок), а також лізингодавці, оператори поштового зв’язку, які мають право надавати окремі фінансові послуги, мають до 17 червня 2021 року подати структури власності.

 

16) Відмовитися від «спрощенки» можна до 18 червня включно

Заява про відмову від спрощеної системи оподаткування підприємцями-платниками ЄП подається до територіального органу ДПС за місцем податкової адреси платника податків – фізичної особи не пізніше ніж за 10 к. д. до початку нового календарного кварталу (року). Отож, щоб відмовитися від спрощеної системи оподаткування з  III кварталу 2021 р., необхідно до 18 червня 2021 року (п'ятниця) включно подати заяву.

 

17) З 20 червня діятимуть оновлені Ліцензійні умови освітньої діяльності

Кабмін постановою від 24.03.2021 р. №365 виклав у новій редакції Ліцензійні умови провадження освітньої діяльності. Переглянути їх можна тут.

 

18) З 20 червня зміниться  Порядок державного експортного контролю за проведенням переговорів, пов'язаних з укладенням зовнішньоекономічних контрактів щодо експорту товарів

Кабмін постановою від 17.05.2021 р. №482 вніс зміни до Порядку державного експортного контролю за проведенням переговорів, пов'язаних з укладенням зовнішньоекономічних договорів (контрактів) щодо здійснення експорту товарів. Зокрема, уточнено, цей Порядок визначає процедуру здійснення державного експортного контролю за проведенням суб'єктами господарювання, які зареєстровані Держекспортконтролем як суб'єкти здійснення міжнародних передач товарів, з іноземними суб'єктами господарської або іншої діяльності переговорів, пов'язаних з укладенням зовнішньоекономічних договорів (контрактів) щодо здійснення експорту товарів військового призначення, подвійного використання та інших товарів, які не внесені до списків товарів, що підлягають державному експортному контролю та щодо яких відповідно до законодавства застосовується процедура державного експортного контролю, до іноземних держав, щодо яких виходячи з міжнародних зобов'язань України встановлено часткове ембарго на експорт таких товарів.

 

19) З 22 червня змінено вимоги щодо створення контрольної стрічки в е-формі у РРО, ПРРО та модемів

Мінфін вніс зміни до Вимог щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у РРО, ПРРО та Порядку передачі електронних копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків РРО, ПРРО

 

20) З 23 червня діє оновлений порядок надання допомоги по частковому безробіттю 

Кабмін виклав у новій редакції Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого КМУ з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

 

21) З 30 червня зміняться Ліцензійні умови провадження охоронної діяльності

Кабмін постановою від 28.04.2021 р. №431 вніс зміни до Ліцензійних умов провадження охоронної діяльності. Переглянути їх можна тут. Ліцензіати подають до органу ліцензування документи, зазначені у підпунктах 2, 2-1 і 2-2 пункту 6 Ліцензійних умов провадження охоронної діяльності, з урахуванням змін, затверджених цією постановою, не пізніше ніж протягом чотирьох місяців з дня опублікування (30.04.2021 р.) цієї постанови.

 

22) І насамкінець про приємне... додаткові вихідні дні у червні

У червні маємо кілька свят: Трійця (20 червня) та День Конституції (28 червня). Тож двічі по три дні поспіль будемо мати подовжені вихідні – з 19 по 21 червня та з 26 по 28 червня. Загалом у червні: календарних днів – 30, робочих днів – 20, а вихідних – 10. Більше читайте у цій новині.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»