• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15 – 21 серпня

Воєнний стан, мобілізацію та карантин продовжено; деяким ФОПам та працівникам дозволили виїжджати за кордон; визначено строк переходу торговців на безготівкові платежі; можливе оновлення критеріїв ризиковості платників ПДВ та декларації з податку на прибуток

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 15 – 21 серпня

Воєнний стан продовжено до 21 листопада: як це вплине на бізнес?
17 серпня набрали чинності Закони №2500 та №2501, якими продовжено ще на три місяці (до 21 листопада) воєнний стан та мобілізацію в Україні.

Продовження воєнного стану напряму впливає на ведення бізнесу та трудові відносини з працівниками. Як звітувати, сплачувати податки та реєструвати ПН? Що з використанням ЕЦП під час війни? Які правила діють в сфері праці та оплати за роботу? Як нараховувати лікарняні? Що з перевірками контролюючих органів? Читайте в аналітиці від редакції.

Зауважимо також, що:

  • з 19 серпня розширено перелік осіб, які не підлягають призову під час мобілізації Відстрочку від мобілізації матимуть близькі родичі загиблих та зниклих безвісти під час війни;
  • Уряд схвалив законопроєкт щодо нових правил бронювання військовозобов’язаних;
  • військовий облік жінок пропонують зробити добровільним, а перелік спеціальностей скоротити до лише необхідних на даний час ЗСУ.

 

Військовозобов'язані ФОПи та працівники зможуть виїжджати за кордон у відрядження
З 1 вересня на порталі Дія запускається єВідрядження. 19 серпня Уряд ухвалив постанову, яка дозволяє впровадити цю послугу в експериментальному форматі.

Нею зможуть скористатися ФОП та юридичні особи, які:

  • подали податкову звітність;
  • не мають заборгованості з ЄСВ на державне соціальне страхування;
  • середня заробітна плата в компанії становить не менше 20 тисяч гривень;
  • внесли гарантований платіж у розмірі 200 тисяч гривень;
  • кількість застрахованих осіб за останній місяць звітного кварталу має бути не менше 10 осіб.

Виїхати в робочу поїздку за кордон можна буде терміном до 7 днів. Отримати дозвіл на виїзд одночасно зможуть не більше 10% від кількості застрахованих осіб. Але при цьому не більше 10 людей з компанії одночасно.

 

Оновлено актуальний перелік окупованих територій для виплат переселенцям
Мінреінтеграції оновило Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) (станом на 10 серпня 2022 року).

До оновленого переліку входить 9 областей. Це територіальні громади Донецької (66), Харківської (56), Дніпропетровської (9), Луганської (37), Запорізької (54), Херсонської (49), Миколаївської (26), Сумської (21), Чернігівської (5) областей. Загалом у переліку наразі 323 громади.

 

Примусове вилучення майна під час війни: прийнято закон!
15 серпня ВРУ прийняла у II читанні законопроєкт №7605 щодо оптимізації деяких питань примусового відчуження та вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану. Коротко про зміни, які ним передбачені:

  • стосуються примусового вилучення обладнання, яке може використовуватись для цілей діяльності оборонно-промислового комплексу;
  • таке вилучення здійснюється на підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України за пропозицією погодженою обласною військовою адміністрацією;
  • компенсація за відчужене майно здійснюється за рахунок коштів державного бюджету (протягом 5 наступних бюджетних періодів);
  • рухоме та нерухоме майно можуть бути передані в управління Національного агентства.

Як зауважив Я. Железняк, також пройшла правка про зупинення корпоратизації лісгосп до кінця воєнного стану.

 

Ще 5 важливих законів, прийнятих ВРУ минулого тижня

  1. Військкомати отримають доступ до інформації про транспорт підприємств. 15 серпня ВРУ прийняла у другому читанні та в цілому проєкт Закону №5337. За ним МВС щокварталу подаватимуть до військкоматів відомості про реєстрацію, переобладнання та зняття з обліку транспортних засобів, які перебувають у власності підприємств, установ та організацій і можуть бути призначені для задоволення потреб ЗСУ та інших військових формувань в особливий період.
  2. Продовження податкової амністії до 1 березня 2023 року. До війни передбачалося, що граничний строк нульового декларування мав бути 1 вересня 2022 року, але наразі ВРУ підтримала рішення перенести цей строк на 1 березня 2023 року. 15 серпня прийнято в цілому законопроєкт №7506-1.
  3. Впровадження е-статистики. 16 серпня Рада прийняла в цілому законопроєкт №5886 про офіційну статистику. Ним передбачається введення ІТ-платформ щодо статистичних даних.
  4. Зміни в е-трудових та скасування №10-ПОІ. 16 серпня ВРУ прийняла у І читанні законопроєкт №7433 зі змінами до Закону про ЄСВ та інших законів щодо захисту прав фізичних осіб під час воєнного стану та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю.
  5. Зміни до ПКУ щодо платіжних послуг. 16 серпня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №4366 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо платіжних послуг)». Ним, зокрема, передбачено можливість сплати податків і зборів та розрахунків за відвантажені товари електронними грошима.

 

Уряд визначив строки переходу торговців на безготівкові платежі
17 серпня набрала чинності постанова КМУ від 29.07.2022 р. №894. Нею визначено строки, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у т. ч. з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно:

  • з 1 січня 2023 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);
  • з 1 січня 2024 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);
  • з 1 січня 2025 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);
  • з 1 січня 2026 р. - торговці - ФОП - платники єдиного податку першої групи, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

 

Безнадійний податковий борг списуватимуть за новим порядком
Мінфін наказом від 28.07.2022 р. №220 затвердив новий Порядок списання безнадійного податкового боргу платників податків.
Норми Порядку не поширюються на грошові зобов'язання або податковий борг, що залишаються непогашеними після ліквідації платника податків, не пов'язаної з банкрутством.

Списанню підлягає безнадійний податковий борг, у тому числі штрафні санкції, пеня, нараховані на такий податковий борг.

 

Що нового розповіла ДПС?

  1. 22 серпня – останній день зі звітування до ДПС за липень. Податківці наголосили, що платники податків мають відзвітувати з податків за липень 2022 року до 22 серпня включно. Але виконати свій обов'язок можна й після війни, якщо поки немає такої можливості.
  2. Незабаром можуть оновити критерії ризиковості для платників ПДВ. ДПС повідомила про розроблення змін до критеріїв ризиковості операцій та платника податків. Бізнес має можливість надати перелік проблемних випадків блокування ПН, пропозиції щодо алгоритму перевірки на ризиковість.
  3. Декларація з податку на прибуток знову зміниться. Зокрема, у заголовній частині декларації з’явиться позначка для подання резидентами Дія.Сіті декларації з прибутку. Також з’являться згадки про цих платників податків в основній частині декларації та буде її доповнено новим додатком ДІЯ до рядка 06.3 ДІЯ Декларації. Відповідний проєкт наказу оприлюднила ДПС.
  4. Як нараховувати ЄСВ на зарплату фрілансера за новими правилами? У ДПС розповіли, що при нарахуванні зарплати працівникам, які працюють за трудовим договором з нефіксованим робочим часом, ставка ЄСВ 22% застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.
  5. Правила нарахування ЄСВ на зарплату основних працівників: на що звернути увагу? Зокрема, податківці наголосили, що якщо розмір нарахованої зарплати не перевищує розмір мінзарплати, то сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінзарплати, за який отримано дохід, та ставки ЄСВ у 22%.

 

Реформа трудового законодавства в дії з 19 серпня
17 серпня В. Зеленський підписав, а 19 серпня набрав чинності Закон від 19.07.2022 р. №2434-ІX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність». Ним, зокрема, запроваджується договірний режим регулювання трудових відносин, який буде застосовуватися до трудових відносин, що виникають між:

  • працівниками та роботодавцями - суб’єктами малого і середнього підприємництва з кількістю працівників до 250 осіб;
  • роботодавцем і працівником, заробітна плата якого становить понад 8 мінімальних заробітних плат на місяць.

Більше подробиць читайте тут.

 

Мінекономіки – про трудові договори з нефіксованим робочим часом 
Нагадаємо, що 10 серпня набрав чинності Закон №2421, яким запроваджено особливу форму трудового договору – з нефіксованим робочим часом.

Мінекономіки детально розглянуло цю новацію у своєму роз’ясненні. Зокрема, зазначило, що трудовий договір з нефіксованим робочим часом передбачає виконання роботи за нестандартних умов праці. Тобто роботодавець надає і оплачує роботу, а працівник її виконує – лише за наявності такої роботи.

 

Інші новини

  1. Як банки працюватимуть на День Незалежності? Через продовження дії воєнного стану святковий день 24 серпня – День Незалежності України, що припадає на середу, буде звичайним робочим днем для банківської системи.
  2. Карантин і режим НС через СOVID-19 продовжено до 31 грудня. 19 серпня КМУ продовжив режим надзвичайної ситуації та карантин до 31 грудня 2022 р. на всій території України.
  3. З якого числа розпочнеться навчальний рік під час війни? Освітній процес у 2022/2023 навчальному році розпочнеться 1 вересня у День знань і триватиме до 30 червня 2023 року. Як саме він відбуватиметься – читайте тут;
  4. 10% – податок на прибуток, 10% – ПДФО та 10% – ПДВ: плани влади щодо податкових змін. Заступник голови Офісу президента Ростислав Шурма очікує на ухвалення нової податкової моделі протягом найближчих місяців – півроку. Наразі обговорюється модель, яка називається «10–10–10». Докладніше про неї тут.
  5. З 1 вересня Monobank вдвічі збільшить відсоток за зняття готівки. Monobank прийняв рішення підвищити тариф за зняття готівки з 0,5% до 0,9%. Нове правило почне діяти вже з 1 вересня. При цьому тариф за зняття кредитних коштів залишиться без змін.

⭐ З нагоди Дня Незалежності Вища Бухгалтерська Online-Академія підготувала дещо особливе!

У кожній сфері потрібні свої професіонали як на фронті, так і в інших галузях. Саме тому ми наполегливо продовжуємо працювати для того, щоб кожен із Вас став професіоналом у власній сфері.
З нами Ви можете опанувати професію бухгалтера в IT або дізнатись, як розпочати кар'єру в США. Ще зможете розібратись в усіх змінах законодавства та підвищувати кваліфікацію, навчитись із легкістю проходити перевірку будь-якої складності без штрафів.

В досягнені цього Вам допоможе Вища Бухгалтерська Online-Академія. А з нагоди Дня Незалежності Ви можете отримати доступ до найкращих курсів за акційною ціною ― 8 курсів за ціною 2!

Поспішайте скористатися пропозицією вже зараз, адже вже з 1 вересня, на жаль, буде зростання цін.


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»